Макар и да не беше криза за ЕС през тази

...
Макар и да не беше криза за ЕС през тази
Коментари Харесай

Светът през 2017 година: Европейският съюз – проблеми и кризи

Макар и да не беше рецесия за Европейски Съюз през тази година в същинския смисъл на думата, бежанската рецесия си остана сериозен въпрос, който още няма финален и корав отговор. Нещо повече – в самия завършек на годината, на последното съвещание на Европейския съвет се появи очевиден разнобой по отношение на така наречен квотна система за банкет на бежанци , откакто президентът на Съвета Доналд Туск в прав текст разгласи системата за неефективна, което беше мигновено оспорено от ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и комисаря по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос.
Иначе годината стартира познато – със сигнали за полови набези в новогодишната нощ от Германия и Австрия, само че отзвукът беше по-скромен, за разлика от предходната година. Беше показана и противоположната страна на монетата – хиляди набези против бежанци в Германия. А бежанската рецесия все по-малко беше рецесия единствено на войната в Сирия – показваше го статистиката на идващите в Европа.
Бежанците понижават
Тази година към този момент се усети коренна смяна във връзка с бежанския поток – той понижа доста що се отнася до Балканите и се пренасочи през Средиземно море, основно през Италия, в по-малка степен през Гърция – двете страни, поради които беше призната квотната система за бежанците, целяща разселването на 160 000 мигранти. Точно в Италия имаше случай, показващ по какъв начин познати проблеми се придвижват на италианска територия – заложническа рецесия със обществени чиновници. През цялата година новините, свързани с идващи в Италия мигранти, не секваха. По Великден италианската брегова защита избави хиляди мигранти от удавяне, само че това не беше индивидуален случай. Точно по тази причина Италия се бореше за повече взаимност, с искане другите страни-членки на Европейски Съюз да оказват помощ. Друга италианска самодейност, подкрепена и от Германия, беше мигрантите да бъдат спирани още в Африка т.е. версия на горещите точки, която интензивно беше прокламирана по време на пика с бежанската рецесия в предните години и за която от време на време се присещаше и изтъкваше и като своя самодейност българският министър председател Бойко Борисов. Франция също поддържа самодейността, особено за Либия, като беше изработен опит тези политики на обособени страни-членки да бъдат превърнато в общоевропейска политика, ориентирана особено към Африка, само че нужните пари си оставаха главният проблем. Все отново напъните за въздържане на мигрантите още в Африка даваха резултат – личеше от специфичното съглашение сред Италия и Либия, като в края на годината резултатът беше доказан и от статистиката.
Миш-маш в бежанската политика
За Европейски Съюз въпросът дали бежанците са опасност или опция, дали хуманизмът или сигурността да е преди всичко, получаваше разнообразни отговори – съгласно това дали приказваме за общоевропейска позиция или позиции на обособени страни-членки. Критиките на Организация на обединените нации поради филантропичната позиция и образци като този от бежанския лагер в Мория, където хората живеят като кучета, не промени настройката филантропичното по-скоро да остава на втори проект в Европейски Съюз. На общоевропейско равнище очевиден знак, че Европейски Съюз ще гледа да не нервира прекомерно доста Турция беше решение на Европейския съд, съгласно което се оказа, че Европейският съд няма да гледа самостоятелни тъжби на бежанци по отношение на съглашението за реадмисия сред Европейски Съюз и Турция отпреди две години. България беше изключително " усърдна " във връзка с " дипломатичността " по отношение на Турция , като още служебното държавно управление на Огнян Герджиков реши тихомълком да приемем стеснен брой мигранти от Турция. Друга мярка за въвеждане на ред в бежанската рецесия беше въвеждането на европейски квалификационен паспорт, с който на процедура да се знае кой мигрант какъв стопански капацитет има. Но методът към интеграцията на бежанците си остава радикално друг на Запад – да вземем за пример в Белгия, и на Изток, където Вишеградската четворка не искаше и да чуе за банкет и взаимност посредством квотната система. През тази година Чехия отхвърли публично да съблюдава квотния принцип, а Европейската комисия започва наказателна процедура поради това както против Чехия, по този начин и против Унгария и Полша и в края на годината трите страни към този момент бяха дадени на Европейския съд. Практическият крах на квотната система обаче беше забележим – под 20% от плануваните за разселване бежанци бяха фактически разселени и то към края на септември, откакто от приемането на тези квоти на процедура минаха 2 години т.е. оттогава в Европа пристигнаха доста повече мигранти! Затова и Европейска комисия изиска в квотния принцип да бъдат включени още 50 000 бежанци към в началото плануваните 160 000, като 34 000 от тях ще дойдат непосредствено от Африка т.е. става въпрос за хора, които още не са на европейска територия.
Липсата на триумф с квотния принцип докара до на практика опит за прекачване на " горещия картоф " – по-богатите и навътре в Европа страни да пробват да връщат бежанци на граничните страни, на правилото на Дъблинския правилник. Гърция реагира на това изрично – няма да одобряваме върнати от Германия бежанци, а българските евродепутати Мария Габриел (по това време Габриел още не беше европейски комисар по цифровите технологии) и Емил Радев (и двамата от ГЕРБ) желаеха анулация на текста в Дъблинския правилник, съгласно който страната, която първа е приела получил бежански статут човек в границите на Европейски Съюз, е виновна за него и той може да ѝ бъде върнат от друга страна-членка на Европейски Съюз. Според евродепутатите, отговорността би трябвало да бъде поета от страните на първо подаване на молбата, без значение дали тази страна е страна на първо влизане или не. Германският канцлер Ангела Меркел също зае позиция за смяна на регламента " Дъблин-3 ", а през октомври Комисията по гражданските свободи в Европейския парламент се съгласи да има смяна, обаче с основно изискване – който в Европейски Съюз отхвърля да приема бежанци, да му се лимитират средствата по еврофондовете.
На равнище суверенна политика картината по отношение на бежанците се ориентираше към все по-силни ограничавания. Показателен образец е Германия – там Ангела Меркел защитаваше правилата си за банкет на изпаднали в потребност хора единствено до момента в който минаха немските парламентарни избори и се оказа, че ще би трябвало да се прави управническа коалиция. Тогава Меркел отстъпи пред баварските християнсоциалисти и се съгласи да има де факто предел на годишния банкет на бежанци в Германия. Германия взе и ограничения да форсира експулсирането на мигранти без бежански статут, като даже бяха особено отделени пари такива мигранти да бъдат връщани. Специално с Тунис, Германия подписа и съглашение за връщане на тунизийски жители, на които е отхвърлен бежански статут.
Друг ослепителен образец за политика против банкет на бежанци си остана унгарската. Унгария утвърди автоматизирано задържане на всички мигранти, които желаят бежански статут и незабавно стартира да ползва новата мярка. Словения пък одобри закон, с който може да затваря границата си, в случай че Народното събрание реши, че би трябвало, а Австрия също задейства нови ограничения – в случай че хора с формален отвод да получат бежански статут не изоставен страната или се опитат да влязат назад на нейна територия, ще им бъдат наложени санкции в размер от 5000 до 15 хиляди евро. Тези, които дават неверни данни, с цел да получат позволение за престояване, ще бъдат глобявани с 5000 евро. Всички тези ограничавания станаха факт, откакто при започване на месец май Европейска комисия разпореди граничният надзор в Шенгенското пространство поради бежанската рецесия да бъде отстранен.
Бежанската политика на България
У нас през тази година политиката по отношение на бежанците не се промени и на йота по отношение на до момента. Нещо повече – бяха основани спомагателни спънки особено от страната по отношение на хора, които вероятно биха желали да останат в България.
Думите: " Бяхме се съгласили на 1200 мигранти, пристигнаха двама, един избяга " на Бойко Борисов пред Народното събрание задоволително ясно обрисуват какво е ситуацията. Още служебният кабинет на Огнян Герджиков при две решения, съгласно които признатите и разселени у нас мигранти следва да сключат съглашение за интеграция, както и самостоятелен интеграционен проект. Само че под натиска на президента Румен Радев беше анулирана тъкмо наредбата за разселването на бежанците и опцията при показан обстоен самостоятелен проект за интеграция на всеки искащ да остане общините в България да получават пари и да извличат изгода от подобаващ нов човешки капитал. Абсурдното в цялата обстановка беше, че редом с това тръгнахме да вършим проект по какъв начин да интегрираме деца на бежанци. Реално, обаче, страната въобще не се занимаваше с каквато и да е интеграция, а за съпоставяне Европа разреши през 2016 година на двойно повече бежанци да останат публично. След като се оказа, че който желае да остава в България, би трябвало самичък да се оправя, излязоха и данни, че се усилват бежанците, които влизат на българския пазар на труда т.е. работят.
Впечатление през тази година във връзка с политиката на България правеха и други данни – да вземем за пример, че понижава броят на наказаните за каналджийство, че Министерство на вътрешните работи извежда от България повече чужденци, в сравнение с задържа, че страната публично изиска милиони за храна за бежанци, въпреки те да намаляваха с големи темпове, в това число и в бежанските лагери. Показателен образец единствено по отношението на каналджийството е, че лъсна канал за трафик на хора през Летище София и то настоящ благодарение на Гранична полиция, а за съпоставяне на каланджии в Гърция им постановиха затвор за 17 века!. За съпоставяне, вместо затвор за каналджии, нашите сили за сигурност избраха като инструмент за правене на политика багра, и то даже против деца-мигранти. Това даде стремежи от страната резултат и Организация на обединените нации спря връщането на бежанци в България поради неприятното отношение.
Не се промени отношението към бежанците и в обществото. Един от най-бруталните образци беше акцията в Елин Пелин, водена персонално от кмета Ивайло Симеонов, против сирийско семейство, получило публично позволение от страната да остане. Друг подобен образец беше Белене, където принудиха католическия духовник отец Паоло Кортези да си тръгне, тъй като се застъпи за семейство публично приети бежанци, само че той се върна към края на годината и даже стана " Човек на годината " на Българския хелзинкски комитет. Все отново имаше и положителни образци , показващи, че в България още се намира човечност – тъкмо сирийското семейство, което беше прокудено от Елин Пелин, откри банкет и работа в село Устина . Но като цяло българските общини не гледаха с положително око на бежанците. Знаменит образец за институционалната беззащитност се оказа и оправдателната присъда за Петър Низамов-Перата, прочул се с акцията със свинските опашки по границата. Причината – жертвите въобще не се появиха в съда, а виновните органи очевидно не сметнаха, че е трябвало да ги убедят и защитят, с цел да го сторят.
По отношение на обстановката с бежанската рецесия тази година не се размина и без различен скандал – този с оградата по границата ни с Турция . През февруари стана ясно, че оградата продължава да не е довършена. Вече в разгара на акцията за предварителните парламентарни избори кандидат-депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева се скара с сътрудника си от ГЕРБ Делян Добрев навръх тематика граничната ограда и дали в действителност е издигнато съответно защитно оборудване. Съмненията се усилиха, откакто Цветан Цветанов изясни по какъв начин не можел да каже работят ли камерите по границата, тъй като щял да разкрие по какъв начин може да бъде преодоляна оградата?! Вицепремиерът Валери Симеонов пък сезира прокуратурата поради изказванията на Йончева, че с една елементарна стълба оградата може да бъде премината и даже направи пиар акция с хеликоптер за доказателство какъв брой е непреодолима оградата, която коства 200 млн. лв. от парите на българските данъкоплатци , по думите на Цветанов. След като Цветанов сподели, че оградата към този момент е приключена, вътрешният министър Валентин Радев призна, че имало още 5 километра за дотъкмяване и държавното управление утвърди да бъдат изхарчени още 1,2 млн. лв., а Румен Петков се подигра, че локалните баничари имат ключовете от порталите в оградата.
И до момента в който обществено вървяха разногласията за оградата, пред bTV каналджия описа какви са цените на Гранична полиция, с цел да не закачат каналите за трафик на хора. Това не провокира някаква особена реакция от страна на прокуратурата, която обаче не подведе под отговорност Елена Йончева поради изказванията ѝ, както искаше Валери Симеонов – тъй като Йончева не разкривала нищо секретно. Затова небрежно граничната ограда стана обект на националната сигурност т.е. информацията за нея към този момент е секретна и стана държавна загадка да знаем къде оградата я има и къде не, което не спря Елена Йончева да извади фотоси по какъв начин въпросната ограда бива прескачана от мигранти. Заради това Българска социалистическа партия изиска оставките на Валери Симеонов и Валентин Радев, само че нищо такова не се случи, тъй като очевидно беше възприета тезата на военния министър Красимир Каракачанов, че " е обикновено някой някъде да прескочи ". А бежанската политика на България си продължава на правилото " аз мигрантите, които прескачат, щях да ги върна с два шамара " - отново с създател Красимир Каракачанов.
Отношенията на Европейски Съюз с Турция
Безспорно взаимоотношенията сред Европейския съюз и Турция са крайъгълен камък в политиката на Европейски Съюз по отношение на бежанците, само че през 2017 година те се нажежиха много поради все по-явните опити на турския президент Реджеп Ердоган да постанова своето виждане за социално-обществен строй.
За Ердоган беше от витално значимо значение да прокара ремонти в турската конституция, които щяха да съсредоточат на процедура безспорна власт в ръцете му. Но Европа не одобри добре аспирациите на турския президент да убеди турските диаспори на Стария континент да му оказват помощ. Първо пристигна абсурдът сред Турция и Германия, тъй като Берлин забрани пропаганда от страна на Ердоган. Холандия направи същото и това докара до същинска дипломатическа война с Турция, само че във Франция беше разрешено да бъде извършен пропаганден турски протест.
Не закъсня и риториката от страна на Турция против Европейски Съюз – не ни желаят, тъй като не сме християни, внуши Ердоган. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пък заприказва за свещена война против Европа, а водачът на либералите в Европейския парламент (АЛДЕ) Ги Верховщад изиска неотложно заледяване на договарянията за участие на Турция в Европейски Съюз.
В средата на април Ердоган удържа победа на инициирания от него референдум с куп решаващи промени в турската конституция, въпреки че за по-сигурно се стигна до фрапиращи неща като банкет на бюлетини без щемпел и това се оказа належащо, тъй като в един миг при преброяването триумфът на турския деспот стартира да виси на косъм. А измененията са извънредно значими - да вземем за пример турският президент ще може да назначава държавното управление и да управлява правосъдната система.
След успеха Ердоган заприказва за нов референдум – дали Турция въобще да продължи да пробва да влезе в Европейски Съюз, като турският президент ту заплашваше, че страната му няма да влиза в Съюза, тъй като няма потребност от това, ту обясняваше, че влизането в Европейски Съюз е стратегическа цел. Отговорът от Европа беше по-категоричен, въпреки и не финален – Европейският парламент изиска преразглеждане на връзките с Турция и заледяване на договарянията за участие, а еврокомисарят по разширението на Европейски Съюз Йоханес Хан съобщи, че Турция се отдалечава от европейската вероятност. Германският външен министър и някогашен водач на немските социалисти Зигмар Габриел се изрече срещу заледяване на договарянията, само че в бюджета на Европейски Съюз за следващата година беше включено понижение на средствата от предприсъединителните фондове за Турция . Наложи се Ангела Меркел персонално да твърди Ердоган, че това не значи, че Европейски Съюз ще спре отпущането на контрактуваните 3 милиарда евро поради бежанската рецесия.
Със сигурност и следващата година връзките сред Европейски Съюз и Турция ще си останат доста динамични, като едно е изрично ясно – Европейският съюз би трябвало да внимава непрекъснато за рисковия комшия от Изток!


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Европа  Големият брой небогати хора е измежду главните проблеми на Русия, счита Путин Големият брой небогати хора е измежду главните проблеми на Русия, счита Путин  Франция проверява допустимо заразяване на бебешко мляко със салмонела Франция проверява допустимо заразяване на бебешко мляко със салмонела  Германия слага преди всичко Германия Германия слага преди всичко Германия  Песков: Отсъствието на Навални няма да повлияе на изборите Песков: Отсъствието на Навални няма да повлияе на изборите  Военно напрежение сред Англия и Русия Военно напрежение сред Англия и Русия Интервю Още Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани
Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година....
Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Тачи и приятелите му от АОК наподобява ще...
Прокуратурата на Специалния съд за следствие на военни закононарушения в Косово ще предяви на президента на Косово Хашим Тачи, на предсе...
Светът през 2017 година: Сирия Коледната елха може да продължи да оказва помощ... Дневен хороскоп за 26 декември Бивш немски канцлер съобщи, че Путин му... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Новините: Най-важното за деня, 25 декемв...
Както повелява традицията и през днешния, празничен 25-ти декември, публицистичният екип на Actualno.com показва най-важните акценти от...
Знак от Македония за бъдещо единодушие по прочие.. Нова законова мярка ускори несъгласията... Прогноза за времето - 26 декември (вторник... Райчев: Движение за права и свободи дължи доста на Борисов и няма... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Военно напрежение сред Англия и...
Британски транспортен съд е ескортирал съветски кораб покрай териториалните води на кралството, съобщи bTV. Британската фрега " Сейнт Ол...
Маймуните слязоха от дърветата! Официално е открита Българската национална... Заев: Първата половина на 2018 е идеална з... Движение за права и свободи дължи доста на Борисов и няма интерес...  www.expert.bg  9 от най-странните коледни ритуали от целия свят 9 от най-странните коледни ритуали от ця...  7 трика, с които ще избегнете преяждането по Коледа 7 трика, с които ще избегнете преяжданет...  Ето коя е най-веселата коледна ария на всички времена (Видео) Ето коя е най-веселата коледна ария на...  Това са 8-те най-скъпи течности в света Това са 8-те най-скъпи течности в света  www.iwoman.bg  Жестове, с които да го караш да се усеща обичан всеки ден Жестове, с които да го караш да се чувст...  Годишен хороскоп за 2018 - Дева Годишен хороскоп за 2018 - Дева  Честваме Деня на бащата Честваме Деня на бащата  Любовна ИЗНЕНАДА за една зодия в хороскопа за 26 декември Любовна ИЗНЕНАДА за една зодия в хороско...  http://www.sportlive.bg  Висша лига НА ЖИВО: Манчестър Юнайтед - Бърнли 0:1, Колинс Висша лига НА ЖИВО: Манчестър Юнайтед -...  Висша лига НА ЖИВО: Всички мачове на Боксинг дей (ВИДЕО) Висша лига НА ЖИВО: Всички мачове на Бок...  Манчестър Юнайтед се прицели в бижуто на Ювентус Манчестър Юнайтед се прицели в бижуто на...  Роналдо поздравил Меси след Ел Класико и му споделил... Роналдо поздравил Меси след Ел Класико и... Интервю Още Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани
Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година....
Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р Нови Най-четени Най-коментирани Светът през 2017 година: Европейският съюз – проблеми и рецесии (II част... 12 0 Най-натоварен ще бъде трафикът на 1 и 2 януари... 75 0 Тачи: Създаването на специфичен съд за Косово е историческа несправедли... 90 0 Хората с наднормено тегло са по-щастливи...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР