СподелиКитайският президент Си Цзинпин е днес в Париж на първото

...
СподелиКитайският президент Си Цзинпин е днес в Париж на първото
Коментари Харесай

Китайският президент Си Цзинпин е в Париж на първото си посещение в Европа от пет години насам

Сподели
Китайският президент Си Цзинпин е през днешния ден в Париж на първото си посещаване в района от пет години насам. Очаква се търговията и войната в Украйна да участват в дневния ред на договарянията с френския му сътрудник Еманюел Макрон и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

В изказване, оповестено при идването му, Си приветства връзките сред двете страни, макар комерсиалното напрежение поради следствието на Европейския съюз против китайския експорт на електроавтомобили и следствието от страна на Китай на вноса на бренди, най-много от Франция.

Си съобщи, че връзките сред Китай и Франция „ са модел за интернационалната общественост за спокойно взаимно битие и взаимноизгодно съдействие сред страни с разнообразни обществени системи “.

Ройтерс обърна внимание по какъв начин китайските медии през вчерашния ден са коментирали тематиката.

„ Икономическото и комерсиално съдействие сред Китай и Европейски Съюз е голямо, а конфликтите и натъртванията са неизбежни. Китай има волята да ускори връзката и съдействието с Европейски Съюз и да реши посредством разговор разликите “, написа в. „ Женмин жибао “, печатният орган на Китайската компартия.

„ Глобал Таймс “ написа, че „ китайското предпочитание за разширението на съдействието с Европа и поддръжката за европейската стратегическа автономност остава неумолимо “.

Франция се надява да накара Китай да притисне Москва да приключи военните дейности в Украйна. Малко напредък е реализиран по въпроса също така, че президентът Си се обади на украинския си сътрудник Володимир Зеленски за първи път скоро откакто предходната година Макрон посети Пекин.

„ Женмин жибао “ написа, че Украйна е съществена тематика за европейските водачи, които посещават Китай. „ Китай и Европа може да работят дружно, с цел да поддържат помирение сред Русия и Украйна “, съобщи изданието, допълвайки, че Китай може да поддържа естествени търговски и стопански връзки и с двете страни.

Франция също по този начин ще упорства за отваряне на китайския пазар за своя селскостопански експорт и да позволи проблемите към опасенията на френската козметична промишленост по отношение на правата върху интелектуалната благосъстоятелност, споделиха публични лица. Междувременно Китай може да разгласи поръчка за към 50 самолета „ Еърбъс “ по време на визитата на Си.


За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР