Макар да има доста спорове дали изобщо съществува мадридска кухня

...
Макар да има доста спорове дали изобщо съществува мадридска кухня
Коментари Харесай

Характерни черти и ястия от мадридската кухня

Макар да има много разногласия дали въобще съществува мадридска кухня заради голямото въздействие на всички националности, които населяват този огромен град, въпреки всичко има и някои типични за Мадрид ястия, които рядко ще срещнете другаде или най-малко не приготвени по метода, по който се подготвят в испанската столица.

Силно въздействие над мадридската кухня са оказали арабите, тъй като градът е учреден точно от тях през 10 в. Преди да ви посочим някои от най-известните ястия на Мадрид, ще ви напомним, че те постоянно вървят ръка за ръка и с подобаваща напитка.

Естествено, присъща за цяла Испания е сангрията, само че в последно време се вижда наклонност потреблението на бира да е по-предпочитана от международно известните испански виновност. Ако пък сте фенове на твърдите питиета, то тогава бихме ви предложили да пробвате брендито Фундадор.

Идва ред да ви покажем и кои ястия безусловно би трябвало да пробвате, в случай че сте решили да посетите испанската столица.

Шкембе по мадридски

Това е типично зимно ядене, което се подготвя от говеждо шкембе, престояло в марината от оцет и ароматни подправки. То се задушава с разнообразни салами и може да бъде сервирано както топло, по този начин и студено. Подобно на нашенската пача. А за какво е зимно? Защото е освен доста засищащо, само че и много мазно на усет.

Тортиля

 мадридска кухня - тортиля

Можете да я срещнете и като тортия и както сами се досещате, тя се сервира освен в Мадрид, само че и в цяла Испания. Приготвя се от фино нарязани на резени картофи, които се запържват дружно с лук в зехтин. След това котлонът се понижава, с цел да се получи по-скоро нещо като задушаване, а не пържене. Когато картофите омекнат към тях се прибавят разбъркани яйца, подправени със сол и присъщите за района подправки. Ястието се обръща благодарение на паница, тъй че да се запече и от двете си страни.

Варено по Мадридски

Това ядене има арабски корени и се подготвя най-малко от 16 в. от локалните поданици. Представлява нещо като зеленчукова яхния, в която има и месо и наложително нахут. Приготвя се в глинен със и се остава да се задушава на муден огън най-малко 4 часа.

Понички за Свети Исидро

Сан Исидро е настойникът на Мадрид, само че този специалитет се подготвя освен когато се празнува празника на града. Представлява тип понички, които се намазват със свинска мехлем.

Чурос

Това е десерт, който се подготвя от парено тесто и много прилича познатите ни толумбички. Сервира се дружно с парещ шоколад. Интересно е да споменем, че дълго време е бил неразрешен да бъде употребяван от дами, тъй като се е смятало, че шоколадът е предизвиквал нервност у тях. Днес, изцяло естествено, той може да бъде сервиран както на мъже, по този начин и на дами и е обичан на дребни и огромни.

В тази публикация пък може да видите повече за непознатите испански сирена.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР