Макар че технологията вече се разпространяваше, пандемията ускори процеса, тъй

...
Макар че технологията вече се разпространяваше, пандемията ускори процеса, тъй
Коментари Харесай

5G мрежите получиха тласък от Covid-19

Макар че технологията към този момент се разпространяваше, пандемията форсира процеса, защото за мнозина свързаността стана фактор за оцеляване

Комерсиалните 5G предложения са нарастнали двойно през последната година
(снимка: CC0 Public Domain)

Пандемията от ковид Covid-19 даде подтик в развиването на мрежите от пето потомство (5 G), сочи разбор . Очаква се абонаментите за 5G по целия свят да доближат 190 милиона до края на 2020 година, съгласно отчет на Ericsson. През 2025 година броят им ще надвиши 2,8 милиарда.

Докато някои се притесняват, че петото потомство мрежи „ отключват ” вируси като Covid-19, пандемията наподобява направи още по-належаща нуждата от надеждна и високоскоростна съгласуваност. Много предприятия бяха принудени да работят отдалечено. Практически мрежовите инфраструктури бяха сложени на тестване, а нуждата от бърза и надеждна връзка без закъснения „ лъсна ” с цялостна мощ.

„ Докладът за подвижността ” на Ericsson проучва положението на съгласуваност в това невиждано време и очерта някои заключения за бъдещето на мрежите. Макар че 5G технологията към този момент беше почнала своето разпространяване, Covid-19 безспорно форсира разгръщането й, защото свързаността стана фактор за оцеляване и триумф за мнозина.

По време на дните, в които хората си останаха вкъщи, доставчиците на информационни услуги видяха внезапно „ изместване ” на трафика: от офис-пространствата той се реалокира в жилищните региони. Тази забележителна смяна се оказа предизвикателство – там, където в един дом трябваше към Wi-Fi мрежата да са свързани двамата работещи възрастни и едно, две или три деца (ученици, студенти), мрежите на устояха. Видео-разговорите бяха белязани от накъсвания и изгубване на картината.

Мобилният трафик също е скочил, в някои случаи до 70%, регистрира отчетът. В региони с лимитирано наличие на закрепените мрежи търсенето на мобилни данни е било „ изключително тежко ”. Това принуди доставчиците на информационни услуги да изцеждат до краен лимит своите мрежи.
още по тематиката
Разбира се, значим фактор за това натоварване бяха видеообажданията. Те се усилиха фрапантно. Видеоразговорите станаха нов метод за другарство от разстояние. В резултат на това доста хора започнаха и ще продължат да употребяват видеоконференциите като принадлежности за бизнес срещи, групови планове, образователни часове, та даже и фамилни събирания.

Всичко това приказва, че петото потомство мрежи ще стават все по-търсени като решение на казуса с внезапно повишената нужда от бързи връзки, с огромен потенциал, с незначително забавяне. Около 60% от потребителите на смарт телефони са декларирали в анкета, че имат ясно положително отношение към ролята, която 5G би могла да изиграе по време на рецесия като Covid-19.

Почти половината от интервюираните са изцяло съгласни, че 5G може да предложи както по-добър потенциал на мрежата, по този начин и по-висока скорост спрямо 4G. Като цяло интервюираните имат вяра, че обществото като цяло ще има огромна изгода от 5G, съгласно отчета.

Доставчиците на информационни услуги са наясно с това и поставят старания да предложат съгласуваност от пето потомство. Комерсиалните 5G предложения са нарастнали от 26 в предходното изследване до 55 в най-новото, показва отчетът.

Темпът, с който хората ще пристъпят към новата технология, ще е доста по-голям от този, с който потребителите „ мигрираха ” към LTE през 2009 година Основни фактори, които способстват за това, са по-ранната ангажираност на Китай с 5G спрямо 4G (LTE) и по-ранната наличност на устройства от няколко доставчика.

До 2025 година по-голямата част (88%) от абонаментите ще са за мобилна широколентова връзка, планува още анализът. Пак в границите на идните 5 години ще се окаже, че 5G участва във всеки район, изключително в Западна Европа (55%), Североизточна Азия (60%) и Северна Америка (74%), се показва в отчета.

Очаква се също потребителите на закрепен безжичен достъп да набъбнат доста до 2025 година В рамките на това време връзките ще набъбнат три пъти, достигайки 160 милиона, заемайки 25% от общия трафик на данни в мобилната мрежа в международен мащаб. Тъй като от ден на ден хора работят отдалечено, този вид съгласуваност ще стане сериозна, показва отчетът.

Мобилният трафик през пето потомство мрежи до 2025 година ще съставлява почти 45% от общия размер трафик на мобилни данни. Предприятия, снабдители и консуматори безспорно признават нуждата на 5G. Предвижданията са, че 5G ще успее да покрие до 65% от популацията на света през 2025 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР