Макар че първоначално финансовата екосистема се основаваше на идеалите за

...
Макар че първоначално финансовата екосистема се основаваше на идеалите за
Коментари Харесай

Над 90% от ликвидността на крипто пазарa съсредоточена в тези топ борси

Макар че в началото финансовата екосистема се основаваше на идеалите за децентрализация, промишлеността на криптовалутите парадоксално стана очевидец на централизация на ликвидност в границите на няколко централизирани тържища (CEX).

Към 2023 година зашеметяващите 91.7% от ликвидността на крипто пазара се управляват от едвам осем световни субекта: Binance, Coinbase, Kraken, OKX, KuCoin, Bybit, Binance.US и Bitfinex. Това разобличаване, изтъкнато в скорошен отчет на Bankless Times от 15 септември, акцентира една тревожна наклонност.

Kaiko също удостовери тази цифра, разкривайки, че 91.7% от общата ликвидност е загнездена в тези осем огромни централизирани тържища, като забележителните 58.5% от тази ликвидност са съсредоточени единствено в две от тях.

Ситуацията се утежнява, когато се изследва размерът на търговията, като зашеметяващите 64% се преобладават от една-единствена CEX. Забележително е, че ликвидността и размерът на търговията в границите на крипто пазара са станали още по-централизирани от 2021 година насам, когато преобладаващата CEX контролираше относително скромните 38% от общия размер на търговията. Сегашният сюжет разкрива, че 65% от комерсиалната активност се прави посредством четирите най-големи субекта, а не посредством един-единствен.

Феноменът на централизация на ликвидността работи като нож с две остриета, предлагайки отчетливи преимущества, само че и криейки обилни опасности. Както Алис Литам, специалист по криптовалути в Bankless Times, успешно означи:

Bankless Times изказa догатката, че тази наклонност към “ ” произтича от “ ” на тези субекти, което им е разрешило да култивират доверието на потребителите през годините.

Освен това способността им да листват разнообразна гама от двойки криптовалути с висока ликвидност, съчетана с вложения в превъзходни технологии за повишение на надеждността, е затвърдила позицията им.

Освен това CEX с по-голяма ликвидност има наклонност да притегля още повече, защото търговците и вложителите нормално дават приоритет на платформи със постоянна ликвидност и размер на търговията.

Независимо от това, тази централизация на власт в няколко определени субекта поражда и по-рискова среда, насърчавайки зависимостта от тези преобладаващи играчи.

Експертите назовават тези уязвимости уязвимости на централизацията, включващи единични точки на неуспех, които евентуално биха могли да нарушат действието на цялата екосистема при положение на отрицателни събития в тези основни моменти.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР