Мъжете се оказват по-силно увлечени от автопортретните снимкиУвлечението по автопортретните

...
Мъжете се оказват по-силно увлечени от автопортретните снимкиУвлечението по автопортретните
Коментари Харесай

Страстта към селфи била психично разстройство

Мъжете се оказват по-силно увлечени от автопортретните фотоси

Увлечението по автопортретните фотоси в действителност има черти на психологично разстройство, настояват учени

Изследване измежду група студенти от Университета в Индиана твърди, че завладяващата пристрастеност към автопортретни фотоси (селфи) може да значи психологично разстройство, сходно на зависимостта към компютърните игри, заяви dreview.com.

Повод за проучването е иронична публикация от 2014 година, която разказва три стадия на проваляне на душeвността, наречено „ селфитис ”. Учените са проучили главните фактори, които подбуждат младежите да си вършат селфита и да ги разгласяват в обществените мрежи в опит да потвърдят или опровергаят догатките в публикацията.

Оказва се, че увлечението по автопортретните фотоси в действителност има черти на психологично разстройство, сходно с други типове зависимости. От общо 734 участника в проучването 400 показали пристрастеност към селфито. При това, 34% от интервюираните били в гранично положение, 40,5% – в остра форма на „ болестта ”, 25,5% – в хроническа.
още по тематиката
Манията за селфи била най-разпространена (56%) измежду участниците във възрастовата група 16-20 години. Любопитен факт е, че са по-пристрастени от автопортретните фотоси, в сравнение с дамите.

Към главните фактори, подбуждащи младежите да си вършат и разгласяват селфита, учените показват общественото съревнование, потребността от внимание и повишение на увереността в себе си.

Авторите на отчета прецизират, че употребяваната от тях методика за проучване лимитира ценностна на събраните данни и въздейства на резултата. Но те са уверени, че болестта, което може да се опише като завладяваща пристрастеност към автопортретните фотоси, съществува.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР