Махса Амини беше само на 22. Тя почина малко след

...
Махса Амини беше само на 22. Тя почина малко след
Коментари Харесай

Смъртта на една 22-годишна жена, която разтърси целия свят


Махса Амини беше единствено на 22. Тя умря малко откакто беше задържана от иранската нравствена полиция поради това, че не е носила хиджаба си по строгите наставления. Смъртта ѝ раздруса целия свят.

Махса Амини

Преди дни младата иранка Махса Амини почина след като бе задържана от нравствената полиция поради. Случаят раздруса Иран. Дори и президентът лично е изказал съболезнования на родителите на умрялото момиче. " Вашата щерка беше и моя щерка ", им е споделил той по телефона малко преди да отпътува вчера за Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Ебрахим Раиси им е заречен цялостно следствие на случая, съобщи държавната осведомителна организация ИРНА.

Смъртта на Амини породи вълна от отвращение и тъга в цялата страна. Хаштагът #MahsaAmini е един от най-често използваните в момента в Туитър и Инстаграм. Предполагаемата насилствена гибел на момичето отекна в целия свят и е повече от несъмнено, че в границите на визитата си в Ню Йорк иранският президент ще се сблъска със случая " Амини ". Иранското държавно управление също не е дало приемливо пояснение на случилото се.
Редакцията предлага
Екскурзия с съдбовен край

22-годишната Махса Амини е от малко градче в западната иранска провинция Кюрдистан. В началото на предходната седмица тя отпътувала дружно с брат си за Техеран, с цел да прегледат забележителностите на столицата. Там във вторник вечерта към 18 часа Махса е арестувана от нравствената полиция за погрешно носене на наложителния хиджаб на главата. Два часа по-късно я закарват болница, откакто дамата ненадейно изгубила схващане, настояват от полицията.

Снимката на Махса от болничното легло с отекли очи и кървящи уши се популяризира мълниеносно в мрежата, защото визира един сензитивен нерв на иранското общество:, задължавани да носят хиджаб. След би трябвало да съблюдават строги правила за това по какъв начин да покриват главите и другите елементи от тялото си. Милиони дами в Иран се опълчват на това и доста от тях пускат хиджаба да пада свободно върху раменете им, вместо да пристягат и скриват с него напълно косите си. По този метод те рискуват да попаднат в полезрението точно на нравствената полиция и да бъдат задържани.

По мотив на настоящия случай с 22-годишната жена, интернет още веднъж е наводнен от видеа, показващи по какъв начин дами са пребивани при задържането им от нравствената полиция. Включително има и такива, които са документирали жестоки удари по главата на арестуваните, откакто са влачени за косите до полицейската кола.

Махса Амини беше публично оповестена за мъртва в петък - три дни след постъпването ѝ в болница. Полицията твърди, че тя е получила сърдечен удар. Държавната телевизия излъчи даже малко видео, показващо по какъв начин младата жена внезапно се свлича на земята, до момента в който беседва с служителите на реда. В събота от болничното заведение разгласиха известие в Инстаграм, съгласно което Махса е била откарана в болничното заведение в положение на мозъчна гибел. По-късно този пост беше заличен.

Съмнително следствие

Според държавните медии правораздаването е почнало следствие на случая за определяне на точната причина за гибелта на дамата. Много иранци обаче се питат по какъв начин тъкмо се води това следствие. Тялото на умрялата още в петък вечерта беше върнато в родния ѝ град Сакез, без да е правена аутопсия, а на другия ден тя беше заровена. Същия ден от провинция Кюрдистан потеглиха митинги, които се разрастват в цялата страна.

Протести след гибелта на Махса Амини

Междувременно зачестяват известията за съществени разстройства в мобилния интернет, което затруднява шерването на фотоси и видеа в обществените мрежи. На погребението в събота хиляди излязоха да стачкуват пред офиса на локалния губернатор. По данни на организация Fars се е стигнало и до стълкновения със силите на реда, а полицията е употребила сълзотворен газ против протестиращите.

В Санандадж, столицата на ирански Кюрдистан, в неделя също имаше конфликти сред стачкуващи и полиция. Силите на реда са стреляли предупредително във въздуха, само че има и ранени протестиращи. Междувременно от взаимност с умрялата жена редица търговци от провинция Кюрдистан оповестиха, че в понеделник няма да отворят магазините си. Жените пък показват по различен метод своята взаимност: известни персони започнаха да режат косите си и да документират това със фотоси и видеа, които качват в интернет. Други пък демонстративно изгарят забрадките си.

***

Разгледайте и тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР