Мъглата влияе на лигавицата на дихателните пътища и предразполага към

...
Мъглата влияе на лигавицата на дихателните пътища и предразполага към
Коментари Харесай

Как ни влияят мъглите и мръсният въздух?

Мъглата въздейства на лигавицата на дихателните пътища и подготвя към респираторни инфекции. Това сподели за радио „ Фокус “ пулмологът доктор София Ангелова, ръководител на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести.
В интервала, в който падат мъглите, може да бъде провокирана кашлица, изясни тя. „ Кашляме, тъй като белият дроб се пробва да не позволява до себе си токсичните частици. В този интервал се утежнява положението на хронично болните ни пациенти, по тази причина ги съветваме да заобикалят излизането на открито. Ако би трябвало да свършат някаква активност на открито, най-елементарното, което би трябвало да създадат, е наложително да завият носа си с компактно оплетени шалове. Изсушаването на лигавицата е удобна среда за развиването на вируси и бактерии “, означи пулмологът.
По думите ѝ през интервала на гъсти мъгли е значимо по кое време проветряваме домовете си. „ Трябва да се съобразяваме с час пика на колите в града, в който живеем. Хубаво е да проветряваме домовете си по-късно вечер “, посочи тя.
Според доктор Ангелова отоплението на твърдо гориво е най-сериозният камшик за чистотата на въздуха и обществото. „ Ако вярно използваме твърдото гориво, може би ще понижим нездравословните излъчвания. Не би трябвало да се горят дърва с висока мокрота, тъй като те са източник на доста висок % фини прахови частици “, уточни пулмологът. Тя прикани хората да не горят гуми и облекла. „ Те също са извънредно тежък източник на токсични излъчвания, които водят до отежняването на въздуха “, добави доктор София Ангелова.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР