Магистратите и служителите от двете спецпрокуратури излизат на мълчалив протест

...
Магистратите и служителите от двете спецпрокуратури излизат на мълчалив протест
Коментари Харесай

Магистрати излизат на мълчалив протест

Магистратите и чиновниците от двете спецпрокуратури излизат на безмълвен митинг пред постройките на Съдебните покои, излиза наяве от позицията им против гласуваните от правната комисия в Народно събрание промени, съгласно които спецпрокуратурата и спецсъдът ще бъдат закрити.

Ако сме правова и конституционна страна, не би следвало в сегашния миг тематиката за извънредността на спецмагистратурите да се повдига още веднъж. Ако сме правова страна, не би следвало без какъвто и да било относителен разбор да се стимулира извод за липса на ефикасност от правоприлагането на профилираните органи на правосъдна власт, написа в позицията на спецпрокурорите и чиновниците.

В нея те задават два въпроса - дали решението за закриване без причини не е директна интервенция в работата на самостоятелната правосъдна власт и не обслужва непознати ползи или такива на проведени незаконни групи?

Не желаеме да имаме вяра, само че позволяваме, че задачата е отнемането на функционалния ни имунитет, написа в мнението на спецпрокурорите и администрацията.

" Независимостта е принцип на правовата страна. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предопределен да подсигурява само изискванията за свободно от напън решение на делата и преписките, като функционалният имунитет подсигурява тяхната самостоятелност при осъществяване на служебните им дейности. Прокурорът е политически безпристрастен. Взема решенията си по вътрешно разбиране и на база събрани доказателства в хода на обективно, цялостно и всестранно следствие ", акцентират магистратите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР