Трети ден продължават консултациите при президента Румен Радев с парламентарно

...
Трети ден продължават консултациите при президента Румен Радев с парламентарно
Коментари Харесай

Трети ден консултации при президента: Какви са възможните формули за кабинет

Т рети ден не престават консултациите при президента Румен Радев с парламентарно показаните политически сили в 50-ото Народно заседание за сформиране на държавно управление.
Първи на съвещания при президента Румен Радев дойдоха представители на „ ИТН ”. В 13,00 часа се чака в президентството да дойдат представители на „ Величие ”. 
Представители на " ИТН " (ИТН) пристигнаха на " Дондуков " 2 за съвещания при президента Румен Радев за сформиране на държавно управление. На срещата ще участват ръководителят на парламентарната група (ПГ) на Има Такъв Народ Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Александър Вълчев и Драгомир Петров.

Предлагаме експертен кабинет с третия мандат. Има и вид президентска република, съобщи Тошко Йорданов по време на консултациите за сформиране на държавно управление при президента Румен Радев.

Доверието в гласоподавателите би трябвало да се върне от политическите партии и това може да стане със спазването на думата им, сподели той. 

Според Йорданов изборната интензивност на последните избори е ужасяващо ниска. Има съществени подозрения какъв брой в действителност са гласоподавателите в България. Недоумяваме за какво изборните описи не се актуализират, разяснява Йорданов и съобщи, че има отлив от политиката, за което не са отговорни българските жители.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи пред Радев, че чака държавно управление с първия мандат, само че на процедура излиза, че няма по какъв начин да бъде формиран кабинет. След края на диалозите пред медиите позволи ГЕРБ-СДС да предложат държавно управление на малцинството и препотвърди подготвеност за излъчването му. От обединението чакат поддръжка от всички виновни хора, които не желаят седми подред избори и още веднъж същия резултат. Борисов за следващ път изрази вяра ПП-ДБ " да върнат на ГРЕБ-СДС жеста " за поддръжката им на кабинета " Денков ".

Най-логично е да бъде подсилен мандатът на спечелилия на тези избори, съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи. По думите му от Движението осъзнават своята отговорност пред гласоподавателите за сформиране на постоянен кабинет и поддръжка за устойчиво болшинство. Ние този път ще го извървим, съобщи той. Въпросът е дали другите политически сили го схващат и по-важният въпрос е по какъв начин тъкмо го схващат, добави Цонев. Според него поръчката на „ ИТН “ да сформират държавно управление е демонстрация на „ политическо его “. Движение за права и свободи помолиха Румен Радев да бъде посредник сред политическите обединения.

От третата политическа мощ ПП-ДБ обявиха, че остават в съпротива като проевропейска и антикорупционна коалиция. Председателят на парламентарната група Николай Денков беше безапелационен, че те нищо не дължат на Борисов като жест, който да му върнат. Задача на господин Борисов е да откри поддръжка за това, което той предлага. След цялата акция, откакто смъкна нашите две държавни управления, аз не виждам с какви очи той ще търси поддръжка за това, което слага, съобщи Денков. От ПП-ДБ дефинираха метода на ГЕРБ-СДС като изцяло неправилен и подсетиха, че ГЕРБ-СДС за интервал от три години са получили шест пъти мандат за сформиране на държавно управление, следва им седми, като нито един от тези мандати до момента не е бил сполучлив.

Вчера консултациите продължиха с " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България " като и на тях президентът сложи същите въпроси - за опциите за постоянен кабинет и каква подкрепа  и защо биха дали.

Възможно е да има държавно управление в този парламент, 125 мандата са разнообразни от ГЕРБ-ДПС, съобщи водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов пред президента. Той уточни, че формулата за излизане от политическата обстановка е заложена от българския гласоподавател, който е определил в Народното събрание да има повече партии, нежелаещи да ръководят с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Костадинов съобщи, че при положение на несъблюдение на първия и втория мандат, са подготвени да поемат третия и да беседват с всички политически сили за сформиране на необятно държавно управление с консенсусна фигура за министър председател, без ГЕРБ и Движение за права и свободи. " Възраждане " изрично няма да поддържат кабинет на малцинството.

Пред публицисти Костадин Костадинов разгласи, че са водили диалози със знакови лица от „ Продължаваме промяната - Демократична България “, решението дали ще поддържат анти-ГЕРБ-ДПС коалиция е тяхно. 

От „ Продължаваме промяната-Демократична България “ обаче отхвърлиха да се водили диалози за сформиране на държавно управление с представители на  „ Възраждане “. 

„ Българска социалистическа партия за България “ обявиха пред президента, че ще се опитат да бъдат „ проводник на разговор “. Нашите групови органи са безапелационни, че с ГЕРБ няма по какъв начин да участваме под никаква форма в никакво ръководство, акцентира изпълняващият функционалностите ръководител на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров. По думите му в тази тежка обстановка пред партията има два пътя - единият е на странични наблюдаващи, на съпротива, от която нищо не зависи, който е комфортен, а другият е да се опитат да вземат участие в процесите като бъдат реалисти. Пред медиите Зафиров изясни, че в случай че се стигне до трети мандат, Българска социалистическа партия е подготвена да взе участие интензивно в разговора с всички политически сили за съставяне на експертно националноотговорно пробългарско държавно управление.

Вижте повече в нашата изложба: 



Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР