Магистрала Хемус и скоростният път Видин - Ботевград е реалистично

...
Магистрала Хемус и скоростният път Видин - Ботевград е реалистично
Коментари Харесай

Караджов: Магистрала Хемус и пътят Ботевград-Видин ще са готови през 2027 г.

Магистрала " Хемус " и скоростният път Видин - Ботевград е реалистично да бъдат приключени през 2027 година, стана ясно по време на общественото разискване на огромните инфраструктурни планове, проведено от вицепремиера и министър на районното развиване Гроздан Караджов, което се излъчва онлайн на формалната му страница във Facebook.

Караджов изиска точни планове от АПИ, Института за пътища и мостове и държавната компания " Автомагистрали " за плановата подготвеност, строителство и планирано финансиране на стратегическите инфраструктурни обекти предвид на новата стратегия за ремонт на пътищата за 2022 година

" Между 2025, 2026 и 2027 година е реалистично да се пуснат разнообразни сектори от автомагистрала " Хемус ", в случай че предвижданията, които вършим не срещнат спомагателни трудности - правосъдно дело или друго, което да ни забави ", сподели министърът.

По думите му, няма късмет да бъде спазен срокът автомагистралата да е подготвена през 2024 година

Гроздан Караджов категорично акцентира, че идващият път, когато има закъснение по осъществяването на строителството, топката е в АПИ и " Автомагистрали " и чака навреме да бъде осведомен.

През 2022 година са нужни за 330 млн. лв. за финансирането на работата по сектори на автомагистрала " Хемус " и 642 млн. лв. за всички лотове на пътя Видин - Ботевград . Средствата се чака да бъдат от държавния бюджет, заключи вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството след подадените данни от участниците в срещата.

По време на дебата стана ясно, че служебният кабинет на Стефан Янев е прибрал парите за строителството на автомагистрала " Хемус " за сектора от пътен възел " Боаза " до разклона за Велико Търново от сметката на " Автомагистрали " в размер на 500 млн. лева В момента държавната компания разполага единствено с 2 млн. лева По тази причина в държавния бюджет за 2022 година би трябвало да бъдат заложени 330 млн. лева, с цел да може да се разплаща с компаниите. Подобна е обстановката и за пътя Видин - Ботевград.

Общо за сектора от п.в. " Боаза " до Велико Търново в края на 2018 година държавното управление на ГЕРБ отпусна 1.35 милиарда лева От тях 850 млн. лева към този момент са разплатени на реализатори. Останалите 500 млн. лева са били върнати назад на страната по времето на първия длъжностен кабинет на Стефан Янев.

Участъкът от Благоевгред до Крупник на Автомагистрала Струма са издигнати, само че следва 500 подучастък при който е записано свлачище, което би трябвало да се укрепи. Разрешителното ще е готово през април, една година ще е нужно обаче за подсилване на свлачището. Участъкът при моста Железница ще завърши след подсилване на свлачището. В средата на годината се чака да бъде приключен тунела, стана ясно още на срещата.

Проектирането и отчуждителните процедури за магистралния път Велико Търново - Русе ще отнеме най-малко 2 години. 2024 година ще може да може да стартира строителството на първия сектор Русе-Бяла, който е 40 км и срокът му за осъществяване е 51 месеца. Сметките демонстрират, че 2030 година може да приключи строителството на целия магистрален път.

" Този път избавя животи,...Тук става въпрос, в случай че и две години да е се пусне по-рано, ползвата от него е огромна, тъй като най-голямата отговорност е сигурността ", акцентира Караджов.

Поне 5 години ще са нужни за строителството на Автомагистрала Черно море , като в трасето има и тунел. Завършването е допустимо през 2050 година, регистрираха на срещата

От АПИ регистрираха, че за Прохода " Петрохан " избрали вид с тунелно прекосяване от съвсем 7 км, което понижава денивелацията на прекосяване на прохода. Предстои осъществяване на екологичната процедура за път с по две ленти в една посока и спешна лента. Парите за строителството обаче не са обезпечени, с което министър Караджов се ангажира.

Втори мост на Дунав при Русе може да получи позволение за градеж 2024-2025 година, 6 години ще са нужни за строителството му.

Необходими са средства и за Топли дол, Траянови врата и Правешките хранове.

Програмата за ремонт на пътищата за 2022, е друга точна от работната среща.

" За един месец получих стотици сигнали за лунните пейзажи по пътищата в страната ", сподели Караджов. Превантивният план за настоящ ремонт, фиктивен с цел да се обиколи потребността да се обезпечат нужните строителни бумаги за главен ремонт, е незаконен път и няма по какъв начин да се узаконяват. Затова се стопира тази процедура, акцентира министърът.

Той изиска обзор на показания лист за главен ремонт през актуалната година.

Срещата за плановата подготвеност и строителство на огромните инфраструктурни планове и програмата за ремонт на пътищата за 2022 година продължава. В този работен формат тя се организира за първи път онлайн.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР