Магичната и лечебна сила на билките, слънцето и водата ни

...
Магичната и лечебна сила на билките, слънцето и водата ни
Коментари Харесай

Заповядайте на Еньовден в Етнографски музей на Бургас

Магичната и лечебна мощ на билките, слънцето и водата ни изкушава всяка година, изключително през месец юни.

На 24 юни честваме един невероятен български национален празник – Еньовден.

Еньовден, Яньовден, Св. Иван Бильобер или Летни Иван е един от най-големите летни празници. Свързан е с разцвета на природата. Слънцето от този миг стартира да умира (денят намалява) и годината клони към зимата. В визиите на нашите предшественици Еньовден е преломен миг, който към този момент насочва към края на лятото. Хората споделят: „ Кукувицата кука до Еньовден и след това онемява. Свети Яньо към този момент намята ямурлука и отива с белия си кон в планината да забере зимата. ”.

Този ден е обвързван с лятното слънцестоене и се извършват разнообразни обредни, вълшебен практики, отражение на култа към слънцето. В някои села хората се къпят в реките преди изгрев слънце. Този ритуал е със наложителен темперамент за момите и ергените. В други села майките къпят децата с запарка от събраните билки.

Билките, набрани рано сутринта, усилват своята целебна мощ. Според националните показа съществуват 77 и половина заболявания. Седемдесет и седем от тях могат да се лекуват с билки, само че за половинката няма билка. Но нашите предшественици и на това са намерили колая – откакто се съберат 77-те билки зажумяват и откъсват някоя трева, която разполовяват дружно с цвета и ето половинката билка за половинката болест.

Заповядайте и тази година на Еньовден (24 юни 2022 г.), от 10:00 ч., в двора на Етнографската експозиция (ул. „ Княз Ал. Батенберг “ № 12 – 14) с девойките от клуб „ Светът е география “ при ПГЧЕ „ Васил Левски “ – Бургас и тяхната ръководителка Милена Проданова, които ще сплетат огромния Еньовски венец от дъхави билки, треви и цветя.

„ Добре сте пристигнали при нас, дружно да минем през Еньовския венец, с цел да сме здрави, да е мирна, плодородна и добра годината! “, споделят от музея.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР