Магдалена Шумарова е българска поетеса. Тя е от петричкото поетическо

...
Магдалена Шумарова е българска поетеса. Тя е от петричкото поетическо
Коментари Харесай

Есенните прелюдии на Магдалена Шумарова

Магдалена Шумарова е българска поетеса. Тя е от петричкото поетическо ято. Четиридесет години преподава български език и литература в горния курс в родния град. Авторка е на три прозаично-документални книги и пет стихосбирки.

Тя е едно от знаковите лица на " Старинният файтон ". Затова на предходната си стихосбирка " Докато чаках Иисус " подписът й е с признателност за гостоприемството.

В словата ми за Магдалена Шумарова се усеща моята благосклонност към землячката ми, за която на едно от гостуванията й в салона Евтим Евтимов, светла му памет, категорично ми акцентира: " Магдалена Шумарова е доста добра поетеса. "

Няма да укривам, че съм удовлетворен, че цялостен живот я мечтателствам от отдалеченост и й се любувам. В това ми самопризнание влиза и отношението ми към нейното поетично слово.

Есенните й прелюдии са томче определена поезия с марката на издателство " Български публицист ". Върху стотина страници са поместени към осемдесет стихотворения. Двата раздела " (Молитви) до поискване " и " (Оброци) без отминалост " стоят напълно условно в определеното томче. Защото изповедният поетичен поток трансформира тази книга в мъчителна драма на наша съвременничка, която и да е в Петрич, безспорно е в националната ни литература. Защото въпреки и да се вижда като жена от провинцията, тя е българска разпознаваема поетеса. Поетичното слово на тази авторка се родее с националната ария и това е отлично. " Бяло облаче, бяло кокиче,/ бели клони и пелени./ Едра бяла сълза се стича/ по моминските тръпни страни./ Едно момиче стои на перона,/ като бяла брезичка потрепва./ Тежки снежни облаци тронно/ влачат тъжните си файтони. "

Стихотворението " Бяло ", от което цитирах две строфи, е едно от най-кратките в сборника - от четири куплета е и ще кажа, че то е мой любимец, въпреки за мой любимец да претендират и други стихотворения като " Мелнишки припеви ", " Обещавам ", " Кладенец " и други Многобагрието в тези поетични монолози, превръщащи се като цяло в поетичен разказ, ме кара да кажа, че Магдалена Шумарова прави една сполучлива равносметка.

Избраната поезия " Есенни прелюдии " от Магдалена Шумарова ще бъде показана на 22 април от 17.30 ч. в салона " Монпарнас " в Съюз на българските писатели.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР