Магдалена Милтенова-КАП, Йоана Лалова-ЕТК, Йордан Арабаджиев-СМП, Димитър Димитров-КАПБ, Христо Радков-БОШ

...
Магдалена Милтенова-КАП, Йоана Лалова-ЕТК, Йордан Арабаджиев-СМП, Димитър Димитров-КАПБ, Христо Радков-БОШ
Коментари Харесай

Превозвачите: ПП като ни посочат вратата тръгват те! Политически искания нямаме! За политика – правим партия!

Магдалена Милтенова-КАП, Йоана Лалова-ЕТК, Йордан Арабаджиев-СМП, Димитър Димитров-КАПБ, Христо Радков-БОШ дават отговор на въпроси на Илиана Беновска на конференция в Българска телеграфна агенция от 29-и юни 2022 година, излъчена непосредствено в  пита-Радио К2, във  и по Радио К2 на 93.9MHz.

Илиана Беновска: Здравейте, Беновска! Ние тук с вас се поопознахме около вашите проблеми. Ще ми позволите ли да направя една записка? Вие като „ скромни моми “ си свивахте полите и постоянно заявявахте на конференции, че във вашите претенции няма политика! Ревизирахте ли този собствен мироглед в този момент? Икономиката и политиката, няма да ви изяснявам теорията, са свързани. Вие не може да вършиме стопанска система и да развивате вашата активност, в случай че нямате корелация с политиката! Моля да ми отговорите на този въпрос, ревизирахте ли този собствен мироглед? И ще задам и други!

Магдалена Милтенова: Политически претенции не сме имали, няма и да имаме! Ако решим да влизаме в политиката – ще си създадем партия!

Илиана Беновска: Добре, следователно, в случай че ще си вършиме партия, евентуално предстоят парламентарни избори, следващите предварителни, дали ще поискате под формата на спор при приключването на това държавно управление, за какво не, един обществен доклад, а не един имейл, който ни беше разпратен, във връзка с политиката на министър-председателя Петков и министъра на превоза Николай Събев какво се е случвало във вашата сфера? Защото в доклада, който чета, позволете г-жо Милтенова, да зачета малко – „ целите за 2022 е да се слагат основите на работеща транспортна система, която да понижи транспортните разноски на предприятията и популацията и обезпечи условия за стопански напредък в страната “. Какво е свършено – „ подготвителни дейности за отпадане на екостикерите, деен разговор с браншовите организации за таксиметров транспорт, товарен транспорт, обучителни организации, сдруженията за инцидентен транспорт, общините и мотористите “. Вие къде сте не знам!

Йордан Арабаджиев: Моля Ви, да не го четем!

Илиана Беновска: Моля Ви, слушайте, „ срещи с Неправителствени организации, заинтригувани страни “. Само тогава ще кажа, най-после има един доклад за това какво се е случило с КПП-тата, били са решени на турско, сръбско, румънско, синтезирам, равнище всички проблеми! Отговорете ми и ще задам още един въпрос!

Йордан Арабаджиев: Благодаря Ви! Не бих се затруднил да отговоря на целия доклад. На мен персонално ми звучи като едно остаряло време, когато отчитахме деветата петилетка и някой механик или шивачка работеше за десетата към този момент. Приоритети – да се понижат транспортните разноски на предприятията и популацията. Факт, ТОЛ системата го потвърждава! Тоест в действителност има ясно развиване във връзка с главния приоритет на така наречения министър Събев да се понижат разноските. Не, не се понижават! „ Да се обезпечат условия за стопански напредък в страната “. Никакъв стопански напредък не може да се реализира с такива хора като министри. То го няма!

По отношение на другите Ви въпроси, свързани с дейния разговор – не на вятъра се усмихнах! Да, в действителност деен разговор има с мотористите, само че единствено ще припомня на господин Събев, че да вземем за пример ръководителят на УС на Съюза на интернационалните превозвачи е ръководител и на Българската федерация по мотоциклетизъм и той не се е срещал с него! Той обича да се среща с такива организации, които са невидими. Ето, да вземем за пример тук пред Вас стои обединеният транспортен отрасъл, а в неговия доклад става дума за Сдружение за инцидентен транспорт. Тоест не смятам даже да си изгубвам времето да диря истина в този доклад!

А във връзка с граничните пунктове, единствено да го зачета – „ изведени решения за възстановяване на граничните преходи, разкриване на нови фериботни връзки и възобновяване на денонощния режим на работа на граничните преходи “. Колеги, вземете да му кажете на този министър, че ГКПП-тата работят непрекъснато. Няма той какво повече да направи в тази посока!

А във връзка с поръчките, които чухме още през януари, по какъв начин ще усили пропускателната дарба, ами аз ще Ви кажа, че всекидневно получавам позвънявания сега на „ Капитан Андреево “ се чака сред 48 и 55 часа! А на Видин, на Дунав мост 2 нашите превозвачи са тотално разочаровани, хората напущат, тъй като не желаят да чакат! А в това време благият министър или претендент за министър-председател, не знам, то както е тръгнало несъмнено той ще бъде сериозна кандидатура за министър-председател …

Илиана Беновска: За кого говорите?

Йордан Арабаджиев: За Николай Събев! Защото не виждаме по-добра кандидатура от неговата за министър-председател! Както оправи превоза, по този начин ще оправи и страната! Мога да Ви кажа, че той приказва за създаване на буферни паркинги. Ами това го приказваме от 20 години! Той приказва за система за ръководство на опашките, която, забележете, ще коства по 15 евро на всеки транспортьор да се запише в тази система. Ами това държавен рекет! И куп други недомислици. Да не приказваме, че Бургас-Батуми ро-ро терминала е включен в автомобилния транспорт. Тук приказваме за едно надълбоко непознаване на материята! И в случай че мога по този начин да се изразя – въпиюща непросветеност! Но по този начин или другояче, както е споделил българския народ – „ на умряло куче нож да не вадим “! Няма да го разясня повече този доклад!

Илиана Беновска: Последен въпрос, интересувам се като гласоподавател …

Христо Радков: Г-жо Беновска, да Ви отговоря единствено за диспута! Както знаете аз имам много участия по медиите, в това число и при Вас и най-големия проблем при моите участия е да ми се откри конкурент! Ако ние, хората тук, които идваме от сектора и от практиката, би трябвало да създадем партия, мислите ли, че има кой да излезе на дебат против нас?

Илиана Беновска: Позволявате ли ми една имитация, господин Радков, в името на справедливостта? Министър Николай Събев, господин Димитров, господин Петков и мисля госпожа Милтенова са гостували взаимно при мен! Така че не е било, добре, госпожа Милтенова не е!

Магдалена Милтенова: Не, в никакъв случай не съм гостувала дружно с министър Събев, за другите не мога да кажа!

Илиана Беновска: Добре, само че господин Димитров и господин Петко Ангелов са били!

Димитър Димитров: Само да кажа, че в понеделник по формален ред през секретарката на министър Събев си записахме среща, която трябваше да се осъществя на 27-и този месец, която беше отсрочена 3-4 часа преди да се организира! Тоест ние не бягаме от разговор!

Илиана Беновска: Но сте били в взаимен ефир, по този начин ли е? Признайте си!

Димитър Димитров: Да, били сме в взаимен ефир, когато министър Събев встъпи в служба, да! Водихме диалози! Аз споделих още в самото начало, гледахме съдружното съглашение и ние тези хора ги чакахме с вяра. Аз мисля, че бях оптимално явен!

Магдалена Милтенова: Ако позволите аз да Ви отговоря във връзка с целите! Никъде не чух приоритет справяне с нерегламентираните транспорти на пасажери. Явно към този момент над нерегламентирания транспорт на пасажери има политически чадър! И той го има от 6 месеца. 6 месеца обратно, в случай че върнем, от момента, в който е встъпило в служба настоящето държавно управление, ние нямаме нито една ефикасна мярка за битка с нерегламентирания транспорт. Докато беше на служба предходния изпълнителен шеф господин Бойко Рановски, към който почитание и възторженостти, тъй като с помощта на него имаше 60 преписки в прокуратурата за нерегламентираните транспорти, които за жалост ние сме алармирали, че и прокуратурата отхвърля да прегледа, само че в последните 3 месеца, откогато ние протестираме и откогато господин Палагачев е отпред на ИА „ Автомобилна администрация “, това, което се случва, е инспекции и тормоз върху регламентирания транспорт на пасажери, регламентирания транспорт на товари. Никакъв надзор върху нерегламентирания транспорт на пасажери! Това не го чух нито в доклада, нито в целите на министерството, които Вие прочетохте, нито нищо! Така че някой да отговори в този момент кой и за какво пази нерегламентираните транспорти на пасажери, кой и за какво пази сивата стопанска система и кой и за какво желае да унищожи автобусния отрасъл! Някой да изясни за какво Министерството на превоза и ръководителят на Комисията по туризъм в Народното събрание прокарват концепцията за унищожаване на член 234 от Наказателен кодекс! Някой да изясни, за какво откакто ние години наред се борим против нерегламентираните транспорти, сега някой желае да ги записва, някой желае да ги регламентира и никой не желае да ги управлява! И какъв брой пари от нерегламентираните транспорти на пасажери, и какъв брой комисиони се дават по съответните ведомства!

Илиана Беновска:Може ли да Ви попитам, споделих финален въпрос, само че ще го запазя за по-късно, знаете ли съответно какво стана с тези инспекции против „ Юнион Ивкони “ и „ Груп плюс “?

Магладена Милтенова: Няма информация към днешна дата. Това, което ние сме създали, подали сме сигналите където е належащо и надлежно ще има някакви резултати допускам, за които ще бъдем известени. Но защото тематиката ни е ТОЛ система, колежката вярно прави забележка, просто дано да се върнем към казуса с ТОЛ системата!

Илиана Беновска: Позволете ми, тъй като мисля, че това е един повратен миг! Какво ще вършиме със идващите претенденти за власт? Взехте ли си поучения? Когато ви показват вратата – ще продължавате ли да излизате?

Магдалена Милтенова: Ще им посочим вратата! Кратко и ясно ще Ви отговоря! Следващия път, когато ни посочат вратата, ние няма да излезем! Ще се наложи на тези, които са пристигнали и считат, че страната е тяхна и че институциите са техни – ще се наложи те да си тръгнат! Ние няма да си тръгнем!

Илиана Беновска: Когато ви подадат ръка, въпреки и под външен напън на журналистически въпрос, вие ще им подадете ли ръка? Каква гаранция ще поискате, с цел да подадете своята ръка?

Йоана Лалова: Връщам тематиката, в случай че позволите, тематиката е ТОЛ системата! Говорихме доста по тематиката дали ние имаме политически претенции. Нямаме политически претенции! Ние не влизаме в политиката! В момента приказваме за българските жители. Ние сме неправителствения бранш, ние сме бизнеса, ние сме българските жители! И когато тематиката непрекъснато се върти към политиката, тя не носи нищо на българския жител. Тя не носи нищо и на вас, като физически лица, и на нас, като юридически лица, представители на бизнеса. Изключително значимо е да върнем тематиката и дневния ред на българския жител! Защото ние в този момент приказваме, сътрудника където ги назовава не дипломати, депутати, само че то очевидно всичко към този момент се разми. Говорим за господин Събев, който може би е добър управленец, само че не и админ. Говорим за неща, които са неотносими, които сега, нали, в последна сметка ние не можем да променим политическото пространство, тъй като не сме политици.

Илиана Беновска: Г-жо Лалова, Вие сте младо момиче и сте правист, евентуално тук и от другите има хора, които сме учили по този начин наречената политикономия, икономикс в този момент наречена, в която доста ясно, и ще Ви подаря, в случай че желаете да прочетете, се разисква въпроса за директната корелация сред стопанската система и политиката! Политика не се прави без стопанска система!

Йоана Лалова: Пряка корелация има, само че ние приказваме за нещо друго през днешния ден. Темата на днешната конференция и нашите митинги 3 месеца е по какъв начин това се отразява на българския жител, стопански по какъв начин се отразява! И хубаво, че казвате, че съм правист, да, правист съм и ТОЛ системата юридически не е издържана. ТОЛ системата и тези обезщетителни такси, за които приказваме и вие като публицисти виждате и следите, тъй като има репортажи, е доста по-зле от това! ТОЛ системата е тази корупция, за която госпожа Милтенова говореше! И в този момент да Ви кажа какво ще стане. Освен че българският жител ще обеднее, ние усилваме и корупцията. Защото усилваме цената, от която се взима и се прибира. Тоест ние, като се изключи че ще обеднеем, ще напълним нечии джобове повече, тъй като някой не желае да се бори. Нали дойдохме, сътрудника Димитров сподели, дойдохме с едни апели нулева приемливост към корупцията! Каква нулева приемливост имаме? 3 месеца нас никой не ни чува какво приказваме! Г-н Караджов сподели, че той „ щял да изпие горчивата чаша “! Каква „ горчива чаша “, господин Караджов? „ Горчивата чаша “ българският жител ще я изпие и я изпи сега!

Илиана Беновска: Като пеете 3 месеца една и съща ария и никой не ви чува, г-жо Лалова, „ като ми пееш Пенке ле “! Защо не запеете друга ария? Защо бягате като „ срамежливи девойки “ да кажете истината – това ръководство не ни чу!? Трябва ли аз, като публицист, да го споделям? Защо вършиме конференция, като продължавате по същия метод? Тропнете по масата!

Йоана Лалова: Ние тропахме по масата, г-жо Беновска! С тракане по масата не се стига до резултати. Явно някой ни чува, тъй като има формирани досъдебни производства тъкмо заради обстоятелството, че не са ни позволили до митинга. И тези досъдебни производства са формирани под натиска на Европа. Явно, че Европа има предпочитание да ни чуе, само че очевидно, че тук нямаме разговор. Г-н Радков сподели, че имаме разговор. Той е доста забавен разговор – ние си приказваме, те си вършат каквото си желаят! И в последна сметка за тези комисиони, за които приказваме към този момент доста време и споделяме тази истина и я повтаряме нон стоп – някой би трябвало да направи нещо. И аз връщам още веднъж тематиката – Вие казахте, че те са си отишли! Къде ги видяхте да са си отишли?

Илиана Беновска: Не съм споделила, че са си отишли, споделих …

Йоана Лалова: Казахте „ идващите “!

Илиана Беновска: Да, след някой следва различен! Те не са безконечни, никой не е безконечен!

Йоана Лалова: Все още имаме Министерски съвет! Все още това, за което господин Димитров моли, че този Министерски съвет може да си промени решението. Напълно възможно юридически е. И ще има може би Министерски съвет и другата седмица. Нашият зов е към 1-ви юли, 1-ви юли е петък, извънредно належащо е да има дейности в този момент. И тези дейности да са целенасочени, т.е. някой да намерения за крайния резултат! За българския жител, за нас самите, за нашия самун и за нашето мляко! И да спрем да усилваме парите, които се крадат! Г-н Василев го сподели, идващите министри би трябвало не да го декларират, а да го съблюдават. Така че колкото и да спорим по политически тематики – няма отношение сега! Нашите претенции, не преставам да настоявам и всички сътрудници тук са на едно мнение с мен – нямат политическа багра!

Магдалена Милтенова: Можем да планираме митинги тогава, когато забележим дали ще има идващ кабинет. В момента няма против кого да протестираме, тъй като виждате какво се случва. А във връзка с това, че споделих, че в случай че решим да влезем в политиката, ще си създадем партия – уповавам се разбрахте, че това беше смешка! Въпреки че го споделям съществено, тъй като към този момент в действителност ни е писнало! И сме изтощени и изтощени от говорене, от повторение на едно и също, което никой не чува! Да, в случай че за нещо е права госпожа Беновска, права е, че няма кой да чуе! Само че това би трябвало да бъде сигнал към господин Кирил Петков, който има упоритостта да направи ново държавно управление в сегашния парламент. Защото, в случай че това нещо продължи, г-жо Беновска, тъй като Вашият въпрос беше какво ще вършим, в случай че продължат да не ни чуват, ние ще продължим да протестираме! Само че считам, че нещата ще отидат към този момент в много по-сериозни направления във връзка с митингите. И в случай че ние сме били задоволително интелигентни и възпитани във връзка с сътрудниците от полицията, тъй като в последна сметка си даваме ясна сметка, че всяко едно наше деяние ще повлияе директно върху тяхната активност и работа и те ще бъдат осъдени за това, че не са съумели да управляват това, което им е предоставено и да го изпълнят, ние сме се съобразили по време на тези митинги с това, че въпреки всичко там има живи хора, с които ние въпреки всичко би трябвало да се съобразим. Видяхте обаче в Англия какво стана преди няколко дни, министър председателят Борис Джонсън се наложи да излезе и да каже – скърбя, само че ще би трябвало да походите пешком! Ами скърбя, само че в случай че по този начин не престават идващите, които и да са те, ще им се наложи на всички да вървят пешком! Така че това е, което мога да кажа сега. Никога не сме преставали да бъдем в протестна подготвеност. Виждате, че и работодателите анулираха своите митинги, тъй като няма държавно управление сега. Правителството е в оставка и каквото и да създадем ние сега като протестни дейности, надали ще има някакъв резултат! За да има някакъв резултат, би трябвало да излезе българския народ ето там пред Министерски съвет идната сряда, когато ще има съвещание на Министерски съвет сигурно, тъй като дотогава няма да са завършили процедурите по сформиране на ново държавно управление, да излезе българския народ да стачкува, тъй като на всички ще ни бъде увеличена цената на стоките, услугите, храните и безусловно всичко по веригата! Така че това е, което мога да кажа сега!

Димитър Димитров: По отношение на политиката и стопанската система единствено ще кажа, че госпожа Беновска бърка политика с политици. Защото ние повече от 10 години желаеме транспортна политика. Дали ще караме в Европа, в Иран, в Близкия изток – сега всеки се оправя самичък за себе си! Ние транспортна политика, аз мога да приказвам за превоза, ние транспортна политика нямаме! Ние, г-жо Беновска, имаме едни политици, които отиват там за власт и за пари! Изразявам персоналното си мнение!

Йордан Арабаджиев: Диалогът с това държавно управление беше тъкмо в подобен порядък – обещания, обещания, обещания! Песента на Тони Димитрова! Нищо друго! Обещаваха ни всичко – не извършиха нищо!

Беновска пуска на превозвачите „ Обещания “ на Тони Димитрова!

Илиана Беновска: Това е привет към господин Арабаджиев – „ Обещания “ на Тони Димитрова! Какво ще кажете?

Йордан Арабаджиев: Специално това беше целия ни разговор с държавното управление и това пеят те!

Илиана Беновска: Успех!

Аз ходя по перона

като оскъдно сираче,

и си свиркам нехайно,

а душата ми плаче…

Ще захвърля обувки,

ще изтичам на плажа

и сама на морето

свойта болежка ще кажа…

Илиана Беновска: Е, и превозвачите споделиха своята болежка сами в Българска телеграфна агенция!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР