Мадрид. Омикрон“ е най-бързо разпространяващият се вирус, познат на човечеството.

...
Мадрид. Омикрон“ е най-бързо разпространяващият се вирус, познат на човечеството.
Коментари Харесай

El Pais: „Омикрон“ е най-бързо разпространяващият се вирусен щам, познат на човечеството

Мадрид. „ Омикрон “ е най-бързо разпространяващият се вирус, прочут на човечеството. Едва месец след откриването му в Южна Африка, новият вид на ковид към този момент беше преобладаващ в страните по света, с повече случаи от всеки път. „ Това е необикновено бързо разпространяване “, сподели лекарят Роби Бхатачария, специалист по инфекциозни заболявания в Масачузетската обща болница (САЩ), представен от испанския вестник El Pais .

За да показва инфекциозната мощ на „ Омикрон “, Бхатачария направи пресмятане, с цел да си показа по какъв начин би изглеждала конкуренцията сред „ Омикрон “ и вирус на морбили, различен от най-заразните вируси в света. Един човек с морбили заразява приблизително 15 други, в случай че никой не е имунизиран, спрямо шестте души, инфектирани с омикрон. Но ключът се крие в по този начин нареченото „ време на генериране “: т.е. броят дни, които изминават сред момента, когато първият човек е инфектиран и когато инфектираните от тях също станат заразни. При морбили това лишава към 12 дни. В случай на „ Омикрон “ това лишава единствено четири до пет дни. „ Един случай на морбили би предизвикал 15 случая в границите на 12 дни. Един случай на „ Омикрон “ би довел до други шест на четири дни, 36 случая на осем дни и 216 след 12 дни “, изясни Бхатачария.

В действителния свят новият вид на ковид среща и хора, които са имунизирани или които към този момент са били инфектирани с Covid-19, забавяйки разпространяването му. Следователно лекарят има вяра, че всеки човек, инфектиран с омикрон, заразява единствено трима други индивида, фигура, сходна на тази на истинския вирус в китайския град Ухан, който избухна на планета без имунна отбрана и без ограничения за ограничение. „ При актуалните условия елементарен модел на експоненциален напредък въпреки всичко ще покаже 14 милиона души, инфектирани за 60 дни от един случай, в съпоставяне със 760 000 с морбили в популация без характерни отбрани “, предизвести Бхатачария.

„ Омикрон “ сигурно е най-бързо разпространяващият се вирус измежду тези, които са добре проучени.

Историкът и доктор Антон Еркорека изследва епидемии от предишното и е изумен от разпространяването на „ Омикрон “. „ Това е най-експлозивният и най-бързо разпространяващият се вирус в историята “, съобщи той. Еркорека, шеф на Баския музей по история на медицината, напомня, че на чумата(14-ти век) и холерата от 19-ти век са били нужни години, с цел да се разпространят по света. На така наречен „ съветски грип “ от 1889 година, който може да е бил породен от различен ковид, са били нужни три месеца, с цел да обиколи планетата. Това е сходно на времето, отнето от истинския вид на SARS-CoV-2, открит през декември 2019 година в Ухан и към този момент международно публикуван до март 2020 година „ Вариантът „ Омикрон “ победи този връх за разпространяване “, сподели Еркорека.

Епидемиологът Уилям Ханадж, съдиректор на Центъра за динамичност на заразните болести в Харвардския университет, е склонен. „ „ Омикрон “ сигурно е най-бързо разпространяващият се вирус измежду тези, които сме съумели да проучим детайлно “, означи Ханадж. Едно от най-добре проучените огнища на „ Омикрон “, празненство в Осло, Норвегия с новопристигнал посетител от Южна Африка, приключи с минимум 81 от 117 участници, инфектирани с разновидността.

Безпрецедентното разпространяване на „ Оикрон “ не предстои на подозрение, само че по-малко ясно е резултатът, който това цунами от случаи ще има върху популациите с висок % на имунизация измежду най-уязвимите. В Испания съвсем 100% от хората на 70 и повече години са имунизирани. „ Омикрон “е кадърен да заразява имунизираните хора, само че имунизациите към момента предотвратяват съществени болести, както се удостоверява от скорошно изследване, ръководено от холандския вирусолог Корин Гертсван Кесел от университета „ Еразъм “ в Ротердам. Индивидуалният риск е доста по-нисък, в сравнение с при предходни разновидности, само че при толкоз доста инфекции ежедневните постъпвания в испанските отделения за интензивно лекуване (ICU) към този момент са половината от тези, регистрирани по време на най-лошия пик на вълната през януари 2021 година, когато на процедура никой не е бил имунизиран.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР