Мадрид/Барселона. Регионалният лидер на автономния регион Каталуния Карлес Пучдемон не

...
Мадрид/Барселона. Регионалният лидер на автономния регион Каталуния Карлес Пучдемон не
Коментари Харесай

Барселона прехвърли топката на Мадрид, оттам отговориха с ултиматум

Мадрид/Барселона. Регионалният водач на самостоятелния район Каталуния Карлес Пучдемон не разгласи самостоятелност, само че той и други депутати от районния парламент в Барселона подписаха декларация за „ развода “ с централните управляващи на Кралство Испания.

В документа бе записано: „ Създаваме Каталунска република в качество на самостоятелна и сувереннна страна “. Решението за самостоятелност Пучдемон, който също постави подписа си на хартията, обоснова с резултатите от референдума от 1 октомври, когато 90 % от каталунците, взели присъединяване във вота, поддържаха отделянето на района от Испания. На плесбисцита обаче гласоподаваха 43 % от имащите право на глас в Каталуния.
По-късно представителят на каталунското държавно управление Жорди Турул съобщи, че подписването на документа е „ алегоричен акт, в който всички ние сме удостоверили уговорката си да обявим самостоятелност ", като добави, че формалната декларация „ би трябвало да бъде направена от каталунския парламент ". Отказът, или по-точно отлагането на провъзгласяването на независимостта на Каталуния, в Барселона обясниха с желанието да бъде даден късмет на разговора с Мадрид. Така топката бе трансферирана в полето на националното държавно управление. На апела обаче Мадрид реагира с ултиматум.

В утринните часове на сряда се състоя изключително съвещание на кабинета на министрите от държавното управление на Мариано Рахой. Няколко часа по-късно испанският министър-председател направи малко телевизионно послание, в които настоя водачът на Каталуния Карлес Пучдемон да обясни дали в последна сметка афишира или не самостоятелност на района. Рахой заяви, че държавното управление му е взело решение да насочи публично питане към Барселона, преди да бъдат подхванати други ограничения, планувани в член 155 от Конституцията на Кралство Испания.
„ Това изясняване ще предхожда всички ограничения, които държавното управление може да предприеме в границите на член 155 от Конституцията ", уточни Рахой, базирайки се на наредбата, която ще разреши на централните органи краткотрайно да се намесят в каталунските каузи. Повече детайлности министър-председателят на Испания даде обещание да показа в речта си пред Народното събрание, планувана за 16 часа (местно време).

В Барселона обаче се надяват на разговор.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР