Европейската перспектива за развитие и възможността ЕС отново да бъде

...
Европейската перспектива за развитие и възможността ЕС отново да бъде
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Поколенческите проблеми в ЕС може да доведат до „изгасване“ на европейската цивилизация


Европейската вероятност за развиване и опцията Европейски Съюз още веднъж да бъде основен артист на интернационалната сцена, значи единствено едно – поколенческите проблеми, на фона на демографските рецесии, изискват да се вкара нов модел на мислене и способи за тяхното решение. В противоположен случай може да се стигне до по този начин нареченото „ изгасване “ или крах на европейската цивилизация. Какъвто се е случвал на доста общности и империи обратно във вековете.

За това предизвести ръководителят на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания доктор Калоян Паргов в изявлението си по време на Конференцията „ Войни и мир – ще пристигна ли времето на дипломацията? “, проведена от фондациите „ Институт за стопанска система и интернационалните връзки “ и „ Фридрих Еберт – България “.

Във форума взе присъединяване и президентът Румен Радев. Той също се спря на тематиката за демографските проблеми.

„ Ако страните членки на Европейски Съюз желаят да излязат спечелили в сегашната икономическа и обществена конкуренция, те би трябвало да търсят излаз от тази опция за „ изгасване “. Решенията би трябвало да бъдат и политически. А това значи, че още веднъж сме в областта на дейната дипломация, на взаимните ползи, взаимноизгодните взаимни отстъпки и на равната сигурност освен в районен, само че и в световен мащаб “, изясни доктор Паргов.

По думите му европейските демографски проблеми, които са всеобщи и не касаят единствено една или друга страна, са директно свързани с най-много с икономическото и общественото положение на Европа. „ То от ден на ден се утежнява през последните 10 години, изключително на фона на войната в Украйна и на други спорове, както и този сред Израел и Хамас. Европейски Съюз изостава в сравнание с останалите огромните интернационалните артисти като Съединени американски щати и Китай по всички стопански индикатори, както и по демографските “, уточни той.

Председателят на СИНПИ обърна внимание на това, че демографските проблеми и поколенческите проблеми са една извънредно сериозна тематика за политиката и политическите технологии в нашето съвремие: “Самата поколенческа промяна, която сега се случва на политическите и икономическите елити, освен по биологични, само че и по други технократски аргументи, може да се окаже значителен проблем. Бабите и дядовците на настоящето младо и интензивно потомство знаят каква е цената на войната и каква е цената на мира, тъй като те са преживявали войни и могат да създадат разлика”.

„ Няколко генерации живяха в мир и сякаш през днешния ден с лека ръка да подготвени да хвърлят света в световна война без да си дават ясна сметка за следствията. За това какъв брой е мъчно да се изкове мир, освен това той да бъде обективен и да не обрича на следващи проверки и нови конфликти”, посочи Калоян Паргов.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР