Европейската комисия ще предостави 50 млн. евро на Киев за

...
Европейската комисия ще предостави 50 млн. евро на Киев за
Коментари Харесай

ЕК предоставя 50 млн. евро за ремонт на украински пристанища

Европейската комисия ще даде 50 млн. евро на Киев за ремонт и рационализация на инфраструктурата на украинските пристанища в опит страната да усили износа на създаваните от нея хранителни артикули, съобщи ДПА.

" Подобрените пристанищни мощности ще ускорят износа на храни и други артикули, които Украйна доставя на международните пазари ". Това написа председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в писмо до украинския президент Володимир Зеленски.

" С течение на времето нашите вложения би трябвало да разрешат на пристанищата на Украйна да се върнат към експортните количества, които са били налице преди войната ", се показва още в писмото.

Съобщението пристигна в миг, когато в Киев се организира интернационална среща на върха по въпросите на продоволствената сигурност.

Украйна е един от най-големите експортьори на зърно в света, напомня ДПА.

Откакто Русия стартира пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 година, която включваше военноморска обсада на украинските черноморски пристанища, Украйна поставя големи старания с цел да изнася продуктите си на пазарите.

Пристанищната инфраструктура, която е от основно значение за износа, неведнъж е била атакувана от Русия.

Източник: Българска телеграфна агенция

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР