Мач за титлата срещу големия шампион в свръхтежка категория. Първи

...
Мач за титлата срещу големия шампион в свръхтежка категория. Първи
Коментари Харесай

Ливърпул ще е пак на върха само ако най-сетне изгради дефанзивно ядро

Мач за купата против огромния първенец в свръхтежка категория. Първи повлечен всесилен удар. Нокдаун и изправяне. Втори повлечен всесилен удар. Нокдаун и изправяне. Трети повлечен всесилен удар. Нокдаун и изправяне, само че към този момент с разтърсени колене. Четвърти повлечен всесилен удар. Е, този път най-сетне нокаут.

В съботната вечер Ливърпул приличаше на боксьор кандидат със стъклена брадичка и стоманени юмруци; унищожителен боксьор, който си проси загубата, разчитайки единствено на своята свирепа офанзива, само че е заставен да доиграе мача си против опитния първенец първо с рано строшен лакът на едната ръка, а след това и със счупена китка на втората. По-общо обаче наподобява повече на привързан към адреналина въжеиграч, който настоятелно отхвърля да употребява подаден му кол за балансиране и да слуша съвета на всички от двете страни на пропастта да не гледа надълбоко в черната пропаст, а право пред себе си към избавителната земна корав и ясното златно небе.

Юрген Клоп прави извънредно работата си, откогато пристигна в Ливърпул. В двата си сезона в европейските клубни шампионати непроменяемо изведе тима до финали – първо в Лига Европа, откакто го пое в придвижване и не бе правил подготовката и прехвърлянията, а след това и против всички залози в Шампионската лига, откакто изгуби един от асовете си през зимата (продадения Филипе Коутиньо) и двама титулярни полузащитници напролет (контузените Емре Джан и Алекс Окслейд-Чембърлейн). Също и класира „ червените” в Топ 4 и в двата си цялостни сезона на поста – нещо неслучвало се от последните златни дни на клуба при Рафаел Бенитес.



Напредъкът е неоспорим и даже може би прекомерно бърз на фона на темпа и мащабите на конструирането на състава. Защото, до момента в който първенецът на Англия Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед изхарчиха надлежно 340 млн. и 260 млн. паунда чисто за нови играчи в интервала след идването на Клоп, Ливърпул се движи за това време към нулата даже в случай че прибавим оповестения предишното лято трансфер на Наби Кейта от Република България (Лайпциг).

Германският лидер, въпреки и постепенно, последователно подрежда пъзела с точните играчи. Специфичното при него и невиждано другаде е обаче, че строи небостъргача си, започвайки от покрива, когато се знае, че никой небостъргач няма да устои, в случай че основите му се градят върху плаващи пясъци. За да нарисува до дъно „ червения” си шедьовър, Клоп е задължен най-накрая след толкоз отсрочване да построи същинско централно ядро в защитния вал. Без устойчиво каре от класни вратар, двойка централни бранители и опорен халф, кадърен да диктува темпото и посоката на играта, задачата постоянно е на косъм от бойкот, а лозунгът на ръководството на Клоп заплашва да се откри на „ Веселин Маринов откъм гърба, хеви метъл напред”. След трицифрения като численост срив на човек от псевдоядрото, и то на най-голямата допустима футболна сцена, настъпи последният час Стравински, или най-малко Римски-Корсаков, да размени първата половина от слогана.

Защитната линия на „ червените” последователно добива тип с удивително разрастващите се бекове Трент Александър-Арнолд и Анди Робъртсън плюс рекордната покупка Вирджил ван Дайк, а и Джо Гомес пораства с часове, само че 3/4 от позициите в централното отбранително ядро си остават незапълнени, от което страда стабилността на цялата структура. И до момента в който предната част на полузащитата наподобява това лято ще реши много от проблемите си в съзидателната страна на играта с идването на Кейта, може би и на Набил Фекир и завръщането към края на годината на Окслейд-Чембърлейн, към момента остават неотложен въпросът за тези 3/4.



Може би показателно беше, че в съботната вечер в Киев тримата уловени от камерите да плачат след тежката загуба футболисти на Ливърпул бяха тъкмо играещите на тези нужни за надграждане постове: Лорис Кариус, Деян Ловрен и Джордан Хендърсън. Всеки един от тях има своите моменти, в които демонстрира положителни качества и заблуждава по-лековерните наблюдаващи, че ето в този момент към този момент е настъпил моментът да извърнат кариерата си към напредък, и след това „ взрив!” – нова неточност, сриваща напъните на тримата тенори в предни позиции. Ако не е Ловрен, ще е Кариус; в случай че не е Кариус, ще е Хендърсън; в случай че не е Хендърсън, ще е Морено; в случай че не е Морено, ще е Матип; в случай че не е Матип, ще е Клаван; в случай че не е Клаван, ще е Миньоле. Неизбежно, и все в най-неподходящия миг, от тази група играчи ще изскочи някой да поеме ролята на грешника, извършващ саботажа от вътрешната страна. И тъй наречените, и така нататък до мазохистично безпределно положение на дежа вю.

Всъщност това, че Ливърпул бе грохнал след приемане на може би най-нелепия и може би най-великия гол в историята на финалите за Европейската купа, е превъзходна метафора за цялостното състояние на тима. Нелепото е постоянно на милиметри от величието в Клоповия отбор и небостъргачът е подготвен незабавно след всеки фойерверк на небесните си етажи да потъне в плаващите пясъци, в които е повдигнат. Прибавете и показателния миг, когато насилственото излизане от игра на Мохамед Салах докара до внезапен разпад на играта и духа на тима при неналичието на почтена опция от пейката, а в това време Коутиньо гледаше екрана от дивана на хиляди километри. Въжеиграчът си игра със ориста, когато на средата на пътя си се надсмя на непознатите препоръки и захвърли пръта за балансиране. Накрая въпреки всичко изгуби играта и полетя от въжето надолу към бездната.



Ливърпул може би получи в магическия край с Милан в Истанбул своя реванш от историята поради пропуснатите години на континента след „ Хейзел”, само че чистата логичност подсказва, че би било футболно осквернение да завоюва трижди Европейската купа в интервал без шампионска купа от цели 28 години. Атина и Киев го демонстрираха. „ Червените” е редно първо да се преборят да се върнат на върха в Англия, с цел да претендират пълноправно още веднъж да са измежду хегемоните в шампионата на определените.

Те сами разрешиха да бъдат свалени от ш.бания си клон (по фамозната фраза на Алекс Фъргюсън) със комбиниране от пренебрежителност, свидливост и непросветеност, и в този момент също сами би трябвало да се върнат на него с разсъдък, подготвеност да извадят всякаква сума за всеки необходим състезател и занемаряване на всевъзможни сантименти във връзка с дърпащите тима обратно – последното беше и веруюто на архитекта на „ червената” надмощие в страната и на континента Боб Пейзли. И всичко това, когато тежестта от отдалечаването от остарялото великолепие се усилва с всяка минала година.

За да пристигна лелеяният триумф в Премиър Лийг против финансовите мастодонти от Манчестър плюс столичните огромни играчи Челси, Тотнъм и Арсенал, ще би трябвало Клоп, хората от трансферния комитет и притежателите от Фенуей Спортс Груп най-сетне да решат задачата с тези 3/4 след близката корекция на недостигите в халфовата линия и на неналичието на почтена опция на трио MSF от пейката.

 Претендентът сподели този сезон, че има куража да понесе три нокаутиращи удара от първенеца в най-големия мач от всички и отново да се изправи и да му отговори. Сега му остава единствено да направи по този начин, че брадичката му стане желязна колкото и юмруците му, с цел да може в възможен реванш да смъкна първенеца на земята. Пропусне ли още веднъж златната опция това лято, плаващите пясъци може в един миг да срутен целия небостъргач на Клоп.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР