Любопитно Какво не знаем за Нова година - няколко любопитни

...
Любопитно Какво не знаем за Нова година - няколко любопитни
Коментари Харесай

Какво не знаем за Нова година - няколко любопитни факта

Любопитно Какво не знаем за Нова година - няколко любопитни обстоятелството Запознайте се с няколко любопитни неща, свързани с днешния празник  Русалин Венев 31 декември 2019, 11:19  Какво не знаем за Нова година - няколко любопитни обстоятелството
Какво не знаем за Нова година - няколко любопитни обстоятелството
 Ето по какъв начин да си извършите гръмък празничен грим в няколко лесни стъпки
Ето по какъв начин да си извършите гръмък празничен грим в няколко лесни стъпки
 Синът на Аня Пенчева ще става татко за пръв път
Синът на Аня Пенчева ще става татко за пръв път
 Най-откачените новогодишни обичаи по света
Най-откачените новогодишни обичаи по света
 Новогодишно меню за под час
Новогодишно меню за под час
 Лятото идва по-рано с All inclusive по NOVA
Лятото идва по-рано с All inclusive по NOVA
 Теа сподели тяло на модел след раждането
Теа сподели тяло на модел след раждането
 10 храни и питиета, които оказват помощ против подутия стомах
10 храни и питиета, които оказват помощ против подутия стомах

астъпването на Нова година е обвързвано с шумни празненства и всевъзможни ритуали за триумф, здраве и благополучие през идващите 12 месеца. Но знаете ли по кое време и къде за пръв път е бил маркиран този празник? Каква е връзката сред датата 31 декември и най-дългото музикално произведение, създавано в миналото? И къде новогодишните тържества са продължавали цели 4 месеца? Отговорите на тези и други забавни въпроси ще можете да научите в идващите редове.

1. Най-ранните сведения за празнувания по случай настъпването на Нова година са от региона на Месопотамия и датират от 2000 година прочие н. е.

2. В Персийската империя съществувала традиция да се подаряват яйца на Нова година. Причината е, че яйцата са знак на изобилие и обилие.

3. Първият месец от годината –-януари, е кръстен на един от най-древните римски богове – Янус. Той имал две лица, като с едното гледал в бъдещето, а с другото – в предишното. Янус бил уважаван като заповедник на всяко начало и ново начинание. Смятало се, че той отваря и затваря всички порти.

4. До 1753 година Англия и нейните колонии означават Нова година на 25 март ( Благовещение) . Освен това, 1752 година траяла единствено 9 месеца, защото датите сред 1 януари и 24 март били пропуснати, с цел да може 1753 година да стартира на 1 януари.

5. След Великата френска гражданска война, в страната за малко бил въведен нов календар, основан на десетичната система. В него седмицата се състои от 10 дни, минутата продължава 100 секунди, а часът – 100 минути.

6. Прословутата Девета симфония на Бетовен направила своя дебют в Япония по време на Първата международна война. Тя била изпълнена от немски военнопленници. Оттогава творбата се трансформирало в неделима част от празненствата по случай Нова година в азиатската страна.

7. Съществува музикално произведение с продължителност…1000 години! Творбата, наречена “Longplay”, стартира на 31 декември 1999 година и ще продължи до края на 2999 година

8. В някои азиатски страни, измежду които Южна Корея, когато се роди бебе, то към този момент се смята за навършило една година. С настъпването на Нова година, възрастта му се усилва. Известни са случаи, в които бебета се раждат в последните минути на 31 декември, а от 1 януари към този момент се водят за навършили 2 години.

9. Заради неналичието на тоалетни, доста хора, които посрещат настъпването на Нова година на „ Таймс скуеър “ в Ню Йорк, носят памперси за възрастни.

10. През 2010 година жена, възнамерявала гибелен атентат в центъра на Москва точно на Нова година, била убита от известие, което получила на телефона си. То било изпратено от мобилния й оператор и съдържало пожелания за доста триумфи и благополучие през новата година. Съобщението, обаче, задействало взривното устройство, което носела. Загинала единствено тя, без никой различен да пострада.

11. Една от най-популярните обичаи по целия свят е да целунеш обичания човек в първата секунда на новата година. Тя е с доста дълбоки корени. В британския и немския фолклор да вземем за пример има вярване, че първият човек, който срещнете при започване на новата година, ще предопредели какви ще бъдат идващите 12 месеца.

12. Макахики е античен хавайски празник в чест на господ Лоно, с който се отбелязва настъпването на Нова година. Продължителността му е цели 4 месеца. През този интервал хората спирали всякаква работа и се отдавали на безспирни веселби, а воденето на войни било безусловно неразрешено.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР