Любителите на кучета и котки отдавна спорят кой от домашните

...
Любителите на кучета и котки отдавна спорят кой от домашните
Коментари Харесай

Доказано: Котките са по-умни от кучетата

Любителите на кучета и котки от дълго време спорят кой от домашните им питомци е по-умен. Отговор на този въпрос дават учени от Канада, Германия, Швейцария, Русия, представени от " Росийская газета ".

За задачите на изследването си експерти от университета Лавал, Канада, и немския Институт за проучване на мозъка са сравнили основния мозък при двата типа известни домашни любимци.

Учените са открили, че кучетата имат повече неврони в мозъка, в сравнение с котките. Наличието на повече неврони мозъка прави четириногите приятели на индивида по-добри в решаването на комплицирани задания.

Плътността на невроните на един квадратен милиметър мозъчна кора обаче е по-висока при писаните. Изследваният индикатор, който се е оказал по-голям от размера на мозъка, е краткосрочната памет - при котките тя е три пъти по-силна от кучешката.

Специалистите изясняват, че писаните са способни да запомнят всевъзможен жанр последователности и по-добре и по-точно да проучват обстановката.

Швейцарски учени от университета на Лозана също считат, че котките са по-умни от кучетата. Те на собствен ред открояват отличната им дарба да се приспособяват.

Експертите означават още, че по всички индикатори котките са надалеч по-добри и опитни ловци от кучетата. Това преди милиони години е довело до изгубването на десетки кучешки типове в Северна Америка.

Популярното мнение гласи, че котките не подлежат на дресировка, тъй като са глупави. Тази позиция е изцяло неправилна. Причините котките да не се подчиняват на хората са напълно други.

" Котките са по-хитри от кучетата, което ги прави по-трудни за образование. Кучето е обществено животно, до момента в който котката е уединен див звяр, индивидуалист. Котките също така не се нуждаят от ничие утвърждение, което също ги прави по-неподатливи на дресировка и връзка с другите. Това е главната причина, заради която се счита, че котките не са изключително умни. Истината обаче е, че те просто не желаят да се подчиняват на никого ", изяснява съветската зоопсихоложка Татяна Голнева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР