Любимата ракия на българина изчезва. Започва сезонът на варенето на

...
Любимата ракия на българина изчезва. Започва сезонът на варенето на
Коментари Харесай

Изчезва любимата ракия на българина

Любимата ракия на българина изчезва. Започва сезонът на варенето на кайсиева ракия – обичаен балсам за русенския и силистренския район. Тази година обаче стопаните няма да изпълнят казаните с ароматната алкохолна напитка.

До момента в един от центровете на кайсиевия регион на България - село Бабова, са сварени едвам 120 литра кайсиева ракия, прецизира Нова телевизия. Причината - кайсиите измръзнаха, хората няма от къде да си купят или пък, в случай че има плодовете, са доста скъпи.
-->
Дестилерията на братята Иво и Станислав приема поръчки за варене на ракия освен от русенски район, само че и от Тутракан. Според Станислав сега е необичайност някой да пристигна да извари кайсия. Иво пък споделя, че в месеца, в който върви кайсиевата акция има най-много 10 изварявания.

А повода се крие във времето - извънредно студената пролет. Иво изяснява, че реколтата е измръзнала.

„ Кайсията е един от плодовете, които изваряваме в най-малки количества сега, тъй като по селата хората към този момент съвсем нямат кайсии, а в случай че отидат да си купят от огромен производител, цената е доста висока - към 1.50 лева на кг ", споделя Станислав.

Скъпи с изключение на кайсиите, са и всички останали консумативи за варенето ѝ. По думите на Иво 1 литър ракия излиза към 10 лева на производителя.

Заради следващата неподходяща година за кайсиевите насаждения, от ден на ден хора ги заменяли с други плодни дървета.

„ Предни години това беше традиция в нашия район, хората множеството изваряваха от кайсия. Сливата съвсем не беше позната, а в този момент започнаха вместо кайсии, да поставят сливи ", прецизира Станислав.

Ако тази наклонност продължи, кайсиевата ракия все по-рядко ще участва на трапезата на българите. Въпреки характерните ѝ вкусови качества.

Ароматът на кайсиевата ракия се разпростира най-добре, когато доближи 42 алкохолни градуса, описват Иво и Станислав. И са сигурни, че постоянно има мотив за наздравица, въпреки и не тъкмо с кайсиева ракия на трапезата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР