Лятото вече официално започна, а с него и вълнуващите планове

...
Лятото вече официално започна, а с него и вълнуващите планове
Коментари Харесай

Пълен наръчник за пътуващи в ерата на Covid-19

Лятото към този момент публично стартира, а с него и вълнуващите проекти за всички пътувания, които отложихме през последната година и половина. В ерата на Covid-19 обаче не можем просто да си съберем багажа и да потеглим към мечтаната дестинация, тъй като всяка страна е сложила разнообразни ограничавания за идването и напускането й. Ето главните неща, които би трябвало да знаем, преди да потеглим:

Ако сте имунизирани

Политиката на Европейския съюз е да насърчи имунизационната компания. Вече ви разказахме, че Европейската комисия предложи промени на рекомендациите за противоепидемичните ограничавания в Европейски Съюз, засягащи точно свободата на напредване. Предложенията обаче засягат главно хора с сложена ваксина – да не подлежат на карантина или тестване. Затова комисията прикани страните членки да координират последователното унищожаване на рестриктивните мерки поради съществуването на имунизационен документ на Европейски Съюз.

От през вчерашния ден, 1 юни, документите у нас се преиздават, с цел да могат документите ни да дават отговор на утвърждения формат, в който ще се издава европейското цифрово уверение. То съдържа информация освен за сложена ваксина, само че и за преболедуване или за позитивен или негативен резултат от PCR. За преболедувалите той ще важи 6 месеца, само че за имунизираните към момента няма разгласен период. Идеята е да се построи система за взаимно признание на документите за статуса на пасажерите във връзка с Covid-19.

Старите документи скоро няма да са годни, по тази причина би трябвало да ги преиздадете при първа опция. Европейското съглашение за взаимно признание на документите влиза в действие от 1 юли, а българските ще важат доникъде на юли, по думите на здравния министър Стойчо Кацаров на няколко пъти през последните дни съобщи, че не е належащо хората да бързат с преиздаването на документите, тъй като европейското Covid удостоверение влиза в действие от 1 юли, а даже и по-късно ще има гратисен интервал, в който ще може да се показва остарелия документ.

Ако сте измежду близо 500-те хиляди българи, имунизирани от четирите утвърдени от Европейски Съюз препарата – една доза от  Janssen или две от Pfizer, Moderna или AstraZeneca, можете да преиздадете документа си сами на уеб страницата на Националната здравно-информационна система ТУК, в секция „ Аз и моето семейство “. Сертификатът се издава след привършване на имунизационния цикъл, т.е. са сложени всички дози, и влиза в действие 14 дни след втората доза, в случай че имунизацията е от този вид.

Има и още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР