Лятото няма да свърши официално, докато не затворим за зимата

...
Лятото няма да свърши официално, докато не затворим за зимата
Коментари Харесай

Тиквички с Патладжани в Буркани

Лятото няма да свърши публично, до момента в който не затворим за зимата задоволително буркани с тиквички и патладжани

Необходими Продукти

● тиквички - общо 3 кг с патладжаните
● патладжани
● винен оцет - 200 мл
● олио - 200 мл
● захар - 120 г
● сол - 80 г
● чесън - по избор

Начин на подготвяне

Патладжаните се измиват и се нарязват на не доста дебели кръгчета. Посоляват се и се оставят да престоят най-малко 20 минути в гевгир. Ако са по-воднисти, може и да се изцеждат даже няколко часа.

Тиквичките също се нарязват на шайби, осоляват се и се поставят в гевгир, с цел да се изцедят от непотребната вода. Времето още веднъж зависи от водата, която пускат.

Нарязаните и изцедени към този момент тиквички и патладжани се намазват хубаво с олио, с цел да не залепват за грил тигана. Изпичат се от двете страни.

Маринатата се подготвя, като в дребна тенджера се изсипват оцетът, солта и захарта. Загрява се на котлона при непрестанно бъркане, с цел да се разтворят и се прибавя олиото. Дръпва се от котлона и се разбърква хубаво, с цел да се смесят продуктите.

В тавичка се поставят печените патладжани и тиквички и се заливат с топлата марината.

Оставят се за десетина минути, след което се подреждат компактно в бурканите, като се редуват двата типа зарзават. По предпочитание сред редовете може да се постави на места по някоя смачкана скилидка чесън.

Докато се подреждат в бурканите, зеленчуците леко се притискат, с цел да няма въздух сред тях. Остатъкът от маринатата се разпределя отмерено в бурканите.

Бурканите с мариновани патладжани и тиквички се стерилизират за 10 минути, като времето се засича от момента на завиране под ключ на водата.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР