Лятото настъпи с пълна сила, а с него и отпуските

...
Лятото настъпи с пълна сила, а с него и отпуските
Коментари Харесай

Симеон Матев: Очаква ни безоплачно и топло лято

Лятото настъпи с цялостна мощ, а с него и отпуските и пътуванията. Омчаква ли ни топло лято или ще би трябвало да се примирим с бурите и градушиките. Потърсихме мнението на климатолога Симеон Матев.
Юли и август ще бъдат с температура над нормалните Най-високите температури на морската вода по нашето крайбрежие са измерени през 2010 година Необичайни циклони въздействат на времето по Средиземноморието, споделя климатологът Симеон Матев в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 
-->
- Господин Матев, лятото стартира много изменчиво. Можем ли да чакаме и тази година огромни горещини, които да ни накарат да се почувстваме като на различен континент?

- Първо да кажем, че това изменчиво, динамично начало на лятото, което следим е в действителност присъща линия на нашия климат. България се намира на такива ширини в Северното полукълбо, че максимумът на преваляванията е през последната седмица на май и първите две на юни. Това предписание важи за 3/4 от страната, тъй че да вали през тази част на годината освен, че не е извънредно, а в противен случай, това е нещо обикновено. Друг е въпросът, че в избрани години вали малко повече в сравнение с е всекидневно. Съвсем трети въпрос е, че от време на време се основават условия, при които единствено за два, три часа падат превалявания като за цяла месечна норма. И в действителност тогава следим в разграничени елементи на страната и наводнения. Двата най-основни модела за прогнозиране са американският и европейският, те красноречиво сочат, че юли и август ще бъдат с температура над нормалните. Това, несъмнено, не значи, че ще умрем от жеги. Случването на горещини е плод на по-скоро инцидентно съвпадане на няколко фактора в атмосферната циркулация, които съвсем всяка година водят до настъпването на 40-градусови горещини в нашата страна. Но като цяло броят на годините, в които не са измервани температури над 40 градуса в нашата страна са малко за последните 30 години, а в този момент дали тази година ще имаме по-дълги или по-кратки интервали на превалявания зависи от напасването на самата атмосферна циркулация през идващите два месеца.

Ако приказваме по-конкретно, то интервалът в годината, в който са вероятни такива горещини е към 5 - 7 юли, към 20 юли и през два, три интервала през месец август. Дали ще стане по този начин следва да забележим. За страдание дълготрайните прогнози не дават опция за конкретика и елементи за повече от 10, 15 дни напред.

Ако се ограничим в тези 10, 15 дни може да кажем, че следва по-скоро нормално  лятно време с нормални температури от порядъка на 30, 35 градуса. Нещо повече при започване на идната седмица следва захлаждане и то ще ограничи още повече опцията за горещини до края на месеца. Обикновено, когато у нас е хладно горещини има някъде другаде в Европа и такива в идващите дни се чакат в Испания, където тук-там в южните елементи на страната ще бъдат измерени температури от 43 до 45 градуса. Това са високи температури, изключително за края на юни. А в този момент несъмнено се питате дали тези горещини няма да дойдат при нас - към този момент не се обрисуват такива високи температури да дойдат в околните десетина дни, само че има наклонност за предстоящ парещ интервал, някъде през интервала 5-7 юли в нашата страна. А в този момент дали това ще стане, то следва да забележим.

- А по какъв начин стои въпросът за температурите в Западна Европа. Някои учени към този момент споделят, че ни чака, може би, едно от най-горещите лета. Доколко може да се има доверие на подобен вид прогнози, които са леко по-апокалиптични, в случай че по този начин може да кажем. 

- Те са леко апокалиптични не за друго, а тъй като информацията в тях е стресираща за елементарния адресат на информацията. Такива прогнози се вършат на чисто статистическа база и в случай че гледаме статистически - безусловно е допустимо да има такова лято в Европа, въпреки че надали ще се повтори горещото лято на предходната година, най-малко не и тази. Разбира се, това не значи, че някой от идващите лета няма да е по-горещо и с още по-високи температури. Дали ще се сбъдне зависи от много фактори, които единствено атмосферната циркулация знае по какъв начин ще се случат и дали ще се случат. Засега има индикации да се счита, че най-малко в Югозападна Европа в действителност следва доста горещо време, а това от своя страна значи, че в случай че там е горещо, то опцията у нас да има горещо време е много лимитирана.  Ако в Западна Европа е горещо - при нас няма по какъв начин да е горещо. По-скоро ние би трябвало да се тормозим от прогнози в случай че в Западна Европа е по-хладно и дъждовно, което автоматизирано значи, че ще може да чакаме дълги сухи и горещи интервали.

- А по какъв начин стои въпросът с времето по морето, тъй като в този момент доста хора провеждат към този момент своите екскурзии и почивки по Черноморието и изобщо в Средиземноморието. Там какво можем да чакаме като температури и като положение на времето през тези месеци?

- За нашето Черноморие упованията са да бъде с температури - градус, два над нормата, което значи едно устойчиво топло време. Разбира се, за множеството от хората, които отиват на морето за слънце и топлота - ще го получат. Морската вода все още е с температура 23, 24 градуса и тези стойности са близки до естествените. През идващите дни малко ще се покачват и най-вероятно през втората половина на юли и началото на август по нашето крайбрежие температурата на водата ще бъде 24-26 градуса. Ако се задържат по-горещи дни, то е допустимо температурата да доближи до 28 градуса. Тези стойности са доста приятни за морска отмора. Само ще отваря една скоба, че най-високите температури на морската вода по нашето крайбрежие са измерени през 2010 година и забележете, че те доближиха до 30, 32 градуса. Тази година е малко евентуално да има такива стойности, тъй че по-скоро в това отношение лятото ще си е обикновено.

Ако приказваме по Средиземноморието, то тази година се следи една нараснала интензивност на средиземноморски циклони, което е извънредно за това време на годината и това е повода за честите валежи в средиземноморския район при започване на лятото. Тенденцията е тази интензивност последователно да затихва, само че все пак през първата половина на юли към момента ще оказва въздействие с условия за валежи, а това е и повода за предстоящите повече превалявания в западната половина на Балканите за месец юли, в това число и за западната част на нашата страна. Тези превалявания обаче няма да са ежедневни, няма да са непрекъснати. Просто ще има периодично повтаряне на интервали с валежи и прегърмявания, и такива интервали със слънчеви часове и без валежно време, а казусът на тези превалявания е, че въпреки и за два, три дни може да се излеят огромни количества дъжд, което от своя страна да провокира проблеми. 

- Как стои въпросът с градушките и всички тези естествени аномалии и бедствия, които навреждат на реколтата и засягат посевите и нивите?

- Градушката не е нещо обикновено, само че е едно събитие, което е особено за нашите места, изключително мощни и интензивни са градушките през месец юли. Тогава нормално се нанасят и най-големи вреди на земеделските стопани и това е по този начин, тъй като през юли атмосферата е задоволително гореща. Ако има условия за развиване на бурите, то те са много мощни, надлежно провокират рухване на опустошителни градушки. Прогнозата на числовите модели за юли месец е за повече превалявания от естественото в западната половина на страната, което автоматизирано значи, че е евентуално да има и дни с градушки. Това не е някакво изключение, само че въпреки всичко с тази прогноза, още веднъж дублирам, би трябвало да ни светва лампичката, че е допустимо в някой дни да имаме по-интензивни феномени. За страдание, още веднъж ще повторя, че от в този момент не можем да кажем дали на 7 юли ще вали градушка или на 13, просто занапред може да се каже, че през някои от дните на месец юли ще има доста положителни условия за интензивни превалявания и гръмотевици, в това число и за градушки. Разбира се, къде е допустимо да се случват тези феномени би трябвало да се следи в ежедневната прогноза. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР