Лятото асоциираме с ваканция, море и похапване на прясна риба.

...
Лятото асоциираме с ваканция, море и похапване на прясна риба.
Коментари Харесай

От А до Ям: Наближава лятото, да поговорим за рибата

Лятото асоциираме с почивка, море и похапване на прясна риба. Но както плодовете и зеленчуците, по този начин и рибите имат сезонност – някои са естествени за лятото, а други не са. Нещо повече, в някои морета, с цел да се подсигурява репопулацията на рибата, тъкмо сред юли и септември риболовът е неразрешен или се лимитира единствено в дребни количества, уловени от крайбрежни лодки.

Ето и няколко оферти, подобаващи за сезона:

Ципура
Това е една от обичаните риби на всички, в това число и на децата, поради по-лекия усет и мирис – в сол, на грил, в хартия на фурна.

Кефал
Кефалът е нежна риба, на която не е нужна продължителна термична обработка. Най-добрият метод е да се подготви на фурна.

Сардина
Чудесна е всячески – пържена, печена, осолена, консервирана. Задължително я пробвайте като фалшификация в паста.

Цаца/Хамсия
Пържена цаца е класика в жанра, само че дребните рибки са чудесни и като цаца плакия, панирани, мариновани...

Риба меч
Рибата меч не е целесъобразна за консумация заради екологични аргументи (изчезващ тип е), само че е една от най-вкусните и присъщи за лятото риби. Тя има необикновено нежно месо с внимателен усет и мирис и никакви кости. Идеална е на грил.



Скумрия
Скумрията е една от най-популярните риби – присъщ е мощният й „ рибен ” мирис и натоварен усет. Вкусна е всячески – пържена, пушена, печена, плакия и така нататък

Писия
Най-добрият вид за подготвяне на писия е с пържене. Понеже е плоска риба, напомняща калкан, от време на време има излъгани клиенти.

Барбун
На скара, в хартия на фурна, само че най-много в рибена супа – барбунът има леко месо със характерна миризма и усет.

Попчета
Подобно на цацата, пърженото попче е класика и детски спомен за доста от нас. Повечето типове попчета през днешния ден обаче са предпазени типове, има специфични условия за риболова им.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР