Лятно слънцестоене- 21.06.2023. Юнското слънцестоене бележи най-дългия ден на север

...
Лятно слънцестоене- 21.06.2023. Юнското слънцестоене бележи най-дългия ден на север
Коментари Харесай

Лятно слънцестоене- 21.06.2023

Лятно слънцестоене- 21.06.2023. Юнското слънцестоене бележи най-дългия ден на север от екватора и най-късия ден на юг. Това е моментът, в който Слънцето е тъкмо над Тропика на Рака в Северното полукълбо. В България тази година лятото идва на 21 юни в 17:57.

Защо през днешния ден
Терминът идва от латинските думи sol и sistere, което значи „ слънце “ и „ заставам неподвижно “. Най-дългият ден в годината нормално се свързва с най-ранния изгрев и най-късния залез. В множеството места обаче най-ранният изгрев се случва няколко дни преди слънцестоенето, до момента в който най-късният залез се случва няколко дни след него. Въпреки че множеството хора считат 21 юни за дата на юнското слънцестоене, това може да се случи когато и да е сред 20 юни и 22 юни, според от часовата зона. Слънцестоенето на 22 юни е необичайност – последното слънцестоене на 22 юни е се е случило през 1975 година и няма да има друго до 2203 година

Датите на равноденствието и слънцестоенето варират, тъй като една година в нашия календар не съответствува тъкмо с продължителността на тропическата година — времето, належащо на Земята да направи една орбита към Слънцето. Днешният григориански календар има 365 дни в елементарна година и 366 дни във високосна. Въпреки това на нашата планета са й нужни към 365,242199 дни, с цел да обиколи Слънцето. Това значи, че времето на равноденствието и слънцестоенето постепенно се отдалечава от Григорианския календар и слънцестоенето се случва към 6 часа по-късно всяка година. В последна сметка насъбраната разлика става толкоз огромна, че събитието попада на идната дата. Във високосна година датите на равноденствието и слънцестоенето се изместват още веднъж към по-ранната дата.

Празнуване
От древността и до през днешния ден хората на Земята обичат да честват този ден. В Древен Египет лятното слънцестоене съответствува с повдигането на равнището на река Нил. Тъй като е било значимо популацията да е предизвестено за годишното наводняване, египетската Нова година е започвала в деня на лятното слънцестоене.

В предишните епохи ирландците са рязали лескови клони в навечерието на слънцестоенето, с цел да ги употребяват при търсене на злато, вода и скъпоценни бижута.
В България символичният празник, обвързван със светлината и благодатта, която носи лятото, е Еньовден. Британците пък се събират в Стоунхендж, палят огньове по върховете на хълмовете.

Не забравяйте да погледнете обедната си сянка към времето на слънцестоенето. Това ще бъде най-късата ви обедна сянка за годината!

Български транспортен съд е разлял 35 тона петрол в Дунав

Лятно слънцестоене- 21.06.2023

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР