Лукойл Нефтохим“ е превел във Фонд Сигурност на електроенергийната система

...
Лукойл Нефтохим“ е превел във Фонд Сигурност на електроенергийната система
Коментари Харесай

Лукойл доплати още 25 млн. лв. към фонда за енергийна сигурност

„ Лукойл Нефтохим “ е превел във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " още 25 милиона лв. по дължимата вноска за декември. Това заяви Economic.bg като цитира ръководителя на фонда Диян Червенкондев. Така рафинерията е изпълнила заповедта на министъра на стопанската система да внесе близо 70 млн. лева към енергийния фонд - нещо, което в началото оспорваше.

Според закона за компенсиране на разноските на потребителите за превоз, компанията бе задължена да прави всеки месец вноски, равни на 70% от разликата сред цената на по-скъпия вид " Брент " и по-евтиния съветски нефт. Идеята бе с тези пари да се покрият част от транспортните разноски на уязвими групи жители, до момента в който рафинерията регистрира големи облаги поради дерогацията върху вноса на съветски нефт. Декември бе първият месец, в който " Лукойл Нефтохим " дължеше такава такса, тъй като законът влезе с съвсем година забавяне. Причината за забавянето бе, че Народното събрание гласоподава спомагателното облагане на бургаската рафинерия първо да получи утвърждение от Еврокомисията, макар че това не бе належащо. Едва през ноември депутатите гласоподаваха да отпадне това изискване. Така рафинерията се чака да прави вноски единствено за три месеца - декември, януари и февруари, защото от март вносът на съветски нефт към този момент е неосъществим.

" Лукойл Нефтохим " оспорваше сметките на министъра на стопанската система за размера на вноската във фонд Съд на Европейския съюз и настояваше, че дължи за декември 45 млн. лева Според компанията икономическото министерство употребява погрешно данни за междинната цената нефт сортове " Брент " и " Уралс " и разгласи, че ще си търси правата в съда.

" В средата на февруари дадохме 14-дневен период на компанията да заплати дължимата сума, само че тя не го съблюдава. В разследване на направените от нас административни производства и издадените административни актове за определяне на обществени държавни отговорности, „ Лукойл “ си доизплати вноската за декември “, сподели Червенкондев.

Проблемна се оказва и вноска за януари - икономическото министерство я дефинира на 27.5 млн. лева, само че „ Лукойл Нефтохим “ е внесла единствено 15.7 млн. лева Председателят на фонд Съд на Европейския съюз съобщи, че на сдружението още веднъж ще бъде даден 14-дневен период да извърши отговорностите си, в противоположен случай с акт за определяне ще бъде насила да заплати остатъка. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР