Лука Трипкович, организатор на кампаниите в проекта (Промени се), активистка

...
Лука Трипкович, организатор на кампаниите в проекта (Промени се), активистка
Коментари Харесай

Kreni-Promeni: С милиардите от ЕС Вучич подкопа демокрацията в Сърбия

Лука Трипкович, уредник на акциите в плана ( " Промени се " ), активистка група, която се концентрира върху нарушаванията на човешките права, икономическото неравноправие и отстъплението на демокрацията в Сърбия
Как се озоваха в ръцете на балкански автократ, който ги употребява, с цел да построи тирания, в която деятелите за народна власт са изправени пред жестоки закани?
Сръбският президент Александър Вучич е ултранационалист и началник на страна, която се чака да се причисли към Европейски Съюз. Той има бурна история: като млад народен представител беше основна фигура в Сръбската радикална партия (СРС), водена от Воислав Шешел, който след това беше упрекнат във военни закононарушения. По време на спора в Косово Вучич беше " министър на информацията " на Слободан Милошевич и се опитваше да ограничи свободните медии. Когато медиите откриха способи да заобиколят цензурата му, той се зарече, че ще си отмъсти.
Седмици по-късно изпълнителният шеф на самостоятелния вестник The Weekly беше погубен пред блока на жилището си в закононарушение, което остана неразкрито.
Реклама
През 2012 година Вучич се завърна в сръбската политика в трансформирана страна. Вече прекъснал връзките си със СРС, той сътвори Сръбската прогресивна партия и се разгласи за сътрудник на ХДС на Ангела Меркел. Вучич култивира имидж на съвременен политик, който ще позволи разногласието на Сърбия със Косово и ще поведе страната към участие в Европейски Съюз.
Това позициониране означаваше, че Вучич беше оставен без надзор, защото той . Вследствие на това замряха доста самостоятелни локални малките екрани и радиостанции.
В същото време Европейски Съюз, политически доминиран от ХДС и Германия, наля пари в Сърбия посредством частни вложения и предприсъединително финансиране. Докладите на Европейската комисия бяха позитивни и Европейски Съюз подцени рецензиите от страна на неправителствените организации и останалите самостоятелни институции.

Тоталитаризмът на Вучич е софистициран спрямо други властнически водачи в района и е маскиран с външно демократично и прозападно държание. Законите бяха модифицирани в сходство с критериите за присъединение към Европейски Съюз и член на LGBTQI общността на страната в този момент е министър-председател. И въпреки всичко това е единствено деликатно готова фасада, която разрешава на сръбското държавно управление да прибира парите на данъкоплатците от Европейски Съюз и Съединени американски щати .
Реклама
Активистки групи като тази, за която работя, се стремят да разобличат Вучич подобен, какъвто е. Ние сме деца на тези, които са живели под тиранията на Милошевич.

Училището ми беше цялостно с бежанци от Босна, Хърватия и Косово. Всеки ден, когато се прибирах, срещах родителите си, които стачкуваха за свободни избори. Гледах по какъв начин татко ми, хирург, беше викан в армията по време на войната в Косово и си припомням, че цялостен месец не чух нито дума за него. Моите сътрудници претърпяха сходна контузия: Саво Манойлович (директор на Kreni-Promeni), емигрант, беше заставен да напусне дома си поради закани за ликвидиране, а фамилията на Никола Арсенич беше сложено под наблюдаване от тайната полиция.

Днес тъкмо като нашите родители ние сме подложени на ударите на медиите на Вучич поради нашата храброст да приказваме. Небойша Кръстич, който в този момент оглавява известна маркетингова организация, обвързвана с държавното управление в Белград, обществено съобщи, че би трябвало да бъдем поради нашето опълчване на оферти закон за отчуждаване на парцели. Вучич, неговият министър председател Ана Бърнабич и други от обкръжението му ни че " получаваме пари от чужбина ", че сме " марионетки на Централно разузнавателно управление на САЩ " и " прислужници на Сорос ".

През последните седмици работихме в акция за отбрана на медийната независимост в нашата страна и за напън върху националния медиен регулатор на Сърбия - REM, да издава лицензи за лъчение без желания или предубеждения. Повече от 200 000 сърби се причислиха към нас в тази акция. През цялото време поносим офанзиви от медии, свързани с държавното управление, както и залп от смъртни закани от подкрепящи държавното управление консуматори на обществените платформи. Освен че сме наречени " купчина предатели ", те предизвестяват, че се " приготвя интервенция ", която ще докара до нашата " разпродажба ". И всичко това единствено тъй като желаеме място за свободни и самостоятелни медии в Сърбия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР