Луиз Бергхолм, посланик на Кралство Швеция в България Изборът на

...
Луиз Бергхолм, посланик на Кралство Швеция в България Изборът на
Коментари Харесай

Луиз Бергхолм: Очаквам скоро преговори за шведски изтребители

Луиз Бергхолм, дипломат на Кралство Швеция в България

" Изборът на самолети е решение само на българското държавно управление. "

" Честно казано, чакаме българското държавно управление да се придвижи към идната стъпка от процедурата. Тоест да вземе решение да стартира договаряния на държавно равнище с Швеция. "

" Смятам, че е добре, че Народното събрание ще вземе отношение още на ранна фаза от процедурата. Очаквам българските депутати да се отнесат към избора професионално. "

" Бих желала да подчертая, че НАТО не предлага да се употребява характерно военно съоръжение. "

" Обвиненията в корупция, за които споменахте, не са ориентирани към Швеция " Още по тематиката
Често социологическите изследвания се употребяват да се оправдае вземането на несъмнено решение в държавното ръководство, в тази ситуация - избора на нов аероплан за Военновъздушни сили

Премиерът приоритизира и модернизацията на железниците пред пазаруването на натовски вид изтребители

Покрай избора на нови изтребители Борисов е на път да насъска Съединени американски щати против президента

С избора на нов вид бойни самолети служебното държавно управление на Румен Радев заложи политически капан на ГЕРБ

Служебният боен министър стремително поставя лоялни хора по веригата на оръжейните доставки

Министерството на защитата е изпратило претенции за обвързващи предложения за изтребители до четири страни

Милиарди левове ще отидат за ново оръжие, само че плановете са неразбираеми, а целите - недобре обосновани
Смятате ли, че процедурата по избиране на нови бойни самолети за българската войска е транспарантна, а разпоредбите на състезанието - почтени?

Оставам с усещането, че всичко минава професионално и транспарантно. Искането за обвързващо предложение, което получихме, бе доста добре структурирано, разказано и основано на критерии, които да обезпечат почтена процедура. Осъзнаваме, че това е дълготрайна отговорност към данъкоплатците на страната ви, която би трябвало да се възприема съществено и отговорно.

Шведската корпорация Saab беше класирана преди всичко от предходното служебно държавно управление за снабдител на нови изтребители. Настоящото държавно управление обаче сформира анкетна комисия, която да ревизира събитията към избора на самолетите Gripen. Каква ще е реакцията на Швеция, ако държавното управление реши да рестартира от начало процедурата по желание?

Изборът на самолети е решение само на българското държавно управление. Не е моя работа като дипломат да разясня това. Швеция бе поканена да показа своето предложение и ние с наслада го направихме. Разбира се, след това бяхме щастливи да разберем, че самостоятелната комисия е класирала Gripen преди всичко. Според мен гъвкавостта на финансовата скица, която се предлага, и периодите за обезпечаване на оперативни качества са измежду факторите, оказали въздействие върху избора на комисията.

Честно казано, чакаме българското държавно управление да се придвижи към идната стъпка от процедурата. Тоест да вземе решение да стартира договаряния на държавно равнище с Швеция. Имаме заключението на самостоятелната комисия. Имаме и думата на министър-председателя Борисов, който увери по време на съвещание на Европейския съвет преди няколко седмици, че българското държавно управление ще започва договарянията в близко бъдеще.

Кога очаквате да бъде взето сходно решение?

Миналата седмица Франция и Германия оповестиха проекта си за основаване на нов вид европейски изтребител. Как това би се отразило на шведската стратегия за самолети Gripen?

По принцип по-голямата конкуренция ще е от изгода за всеки бизнес. Тя предизвиква по-нататъшното развиване и като цяло увеличението на отбранителните качества в цяла Европа. Това е още една причина шведската отбранителна промишленост да се пробва да основава от ден на ден новаторски решения в отбранителния бранш.

В предишното е имало следствия във връзка избора на самолетите Gripen в Чехия и Унгария. Имало е съмнения за корупция и ходатайство от страна на локални политици. Какви ограничения могат да се подхващат от страна на Швеция, с цел да няма сходни съмнения във връзка с процедурата в България, където проблемите с корупцията са по-сериозни от Централна Европа?

Аз съм дипломат на Швеция в България и нямам пълномощия да разясня обстановката в други страни. Обаче желая да подчертая, че обвиняванията в корупция, за които споменахте, не са ориентирани към Швеция (в двете страни Gripen взе участие в консорциум с английската BAE Systems). Също по този начин истинността им в никакъв случай не беше потвърдена.

Мислите ли, че изборът на нови изтребители би могъл да бъде нападнат или даже блокиран посредством нереформираната правосъдна система в България?

Както споделих, досега процедурата се движи доста професионално. Досега държавното управление се придвижва малко по малко по показания проект транспарантно, доколкото е допустимо. Швеция чака процедурата да продължи да се случва по този метод.

Говорейки за правосъдната система, по какъв начин бихте коментирали признатите промени в Закона за правосъдната власт, които не разрешават на магистратите да получават непознато финансиране или да се образоват в чужбина? Може ли да се направи съпоставяне със обстановката в Унгария?

Реформите на правосъдната система в България като цяло са нещо, което следим от близко. България е членка на Европейския съюз и на Европейския съвет. И като такава е наложително българското законодателство и институции да дават отговор на общоприетите демократични правила.

Считате ли, че Европейският съюз е ефикасен в отстояването на сходни демократични правила?

.

Да се върнем към изтребителите. Ако България избере Gripen, корпорацията Saab ще получи голяма сума – най-малко 1.5 милиарда лева, за най-малко десетилетие. Бихте ли дали детайлности какви вложения в бъдеще би могла да направи Швеция въз основата на клаузите за индустриално съдействие?

Вероятно сте наясно, че Европейски Съюз има законодателство по въпроса за индустриалното съдействие. Швеция има дълга история в построяването на такива пълномощия - търговия, научни проучвания... Подобно съдействие ще бъде платформа за по-значими контракти сред индустриалните браншове на страните ни. В България към този момент има съществено наличие на шведски компании. Те са виновни за повече от 8500 работни места в България. А две трети от тази компании имат желание да разширят бизнеса си в близкото бъдеще. Тези данни са от наше изследване на бизнес климата, извършено преди няколко месеца.

Може ли поддръжката на самолетите да се прави в България?

Това следва да бъде разисквано по време на договарянията. Вярвам, че Saab и Швеция ще излязат с допустимо най-хубавото решение по отношение на поддръжката на бойните изтребители.

Един от главните причини на съперниците на Gripen е, че Швеция не е страна - член на НАТО. Как бихте коментирали това?

Неучастието във военни съюзи има дълга история в Швеция. С тази спогодба означавам, че Народното събрание на нашата страна преди две години взе стратегическо решение за задълбочаване на нашите двустранни и многостранни отбранителни съглашения.

Планира ли Швеция да стане пълновръстен член на НАТО в близкото бъдеще?

Шведският парламент взе решение за по-близко съдействие с НАТО. Тече натоварен спор по отбранителните политики, което е натурален отговор на увеличените провокации в областта на сигурността наоколо до нашата граница. Някои партии в шведския парламент считат, че това съдействие би трябвало да бъде развито още повече.

Смята ли Швеция, че има повишен риск за ескалация на напрежението с Русия след началото на спора в Украйна и анексирането на полуостров Крим?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР