Лозаро-винарският сектор е изключително важен за българското земеделие и българската

...
Лозаро-винарският сектор е изключително важен за българското земеделие и българската
Коментари Харесай

ИБ на БСП: Агроминистерството унищожава лозаро-винарския бранш

Лозаро-винарският бранш е извънредно значим за българското земеделие и българската стопанска система. Нашите виновност са добре признати на интернационалните пазари. Този бранш образува сериозна част от износа на България и въздейства на комерсиалното салдо на страната. Той обезпечава работни места и приходи на хиляди фамилии. В него би трябвало за има целенасочена и поредна държавна политика. Това декларира Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия в позиция, публикувана до медиите.
Лозари от цялата страна се събраха на митинг през вчерашния ден пред Министерството на земеделието, с цел да упорстват за ясни правила, критерии и бистрота в политиката за сектора.
" По време на постоянното държавно управление положихме доста старания за поддръжка на сектора. Бяха спазени всички периоди за банкет по оповестените за 2022 година ограничения. Поетите задължения за помощи в бранша от постоянното държавно управление бяха изпълнени в период ", регистрираха от Българска социалистическа партия.
" Въведохме указател на ISO 9001 в профилираната и обща администрация, надзор на пунктовете за продажба на винено грозде, изсветляване на бранша с регистрация на лозарите и винарите, през РЛВК легализация на документите за генезис на виненото грозде ", се показва в позицията.
" Комуникирахме непрестанно с браншовите представители, без значение дали са огромни, междинни или дребни лозаровинарски производители.  Увеличихме неведнъж поддръжката за единица повърхност по линия на държавните помощи от бюджета на министерството. Въведохме ясни цели и критерии да създадем българските лозаровинари конкурентни на своите европейски сътрудници ", обявиха от ИБ на Българска социалистическа партия.
" Направихме по този начин, че никой да не е преди всичко подпомаган и съгласно браншовите браншове въведохме ясни критерии за приемане на държавни средства и в интерес на стратегическото развиване на бранша. Без да има привилегировани стопани и обръчи от компании, близки до която и да е власт. Каквато процедура заварихме в бранша ".
Според управлението на левицата вчерашният митинг на лозарите е безусловно състоятелен. " Завръщането на Явор Гечев в Министерството на земеделието, към този момент като министър, внася безпорядък, неустановеност и липса на бистрота в лозаро-винарския отрасъл. Опитите му да напише тактика и да ръководи бранша по негово убеждение, до момента в който беше заместник-министър на земеделието в предходното служебно държавно управление, доведоха до цялостен раздор в връзката администрация - представители на лозаро-винарския бранш. Предпоставка за смяна в интерес на бранша беше възобновената връзка по време на постоянното държавно управление. Имаше разговор, полагаха се старания за смяна на политиките, прецизиране на нормативните актове, изслушваха се и се вземаха поради всички проблеми на лозаро-винарския отрасъл. Усилия бяха ориентирани и към по-добро финансово подкрепяне през това време. С връщането на Явор Гечев като министър на земеделието и възобновяване на Красимир Коев като шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното всичко бързо се върна както е било, а точно неразбираемо и обезпокоително, без позитивна вероятност за лозаро-винарския бранш ", е маркирано в позицията на ИБ на Българска социалистическа партия.

/>
Лозари желаеха оставките на Гечев и Коев

" Защо все сме последни, когато се раздават дотациите, и получаваме в пъти по-малко от прилежащи страни и останалите браншове ", попита през вчерашния ден на митинга Атанас Василев, ръководител на Националния съюз на българските лозари (НСБЛ). По думите му несъответстващата политика в бранша е докарала страната ни от четвърти експортьор в света през 90-те години до вносител в днешни дни. Според Василев е извънредно време да бъде сбъднат и Законът за лозата и виното.
Протестиращите настояха за нов лозарски указател, тъй като има доста изкоренени лозя и доста хора се отхвърлят да се занимават с това, като лозарите у нас към този момент са под 200 000. Те споделиха, че тази година няма пазар, тъй като има всеобщ импорт отвред. Според лозарите по време на гроздобер всеобщият импорт би трябвало да бъде стеснен.
Протестиращите също приканиха за отстраняването на Красимир Коев, шеф на ИАЛВ, който беше върнат на поста от министър Явор Гечев предишния месец. Това е и повода да се стигне до апел за оставка на самия Гечев. Според лозарите ИАЛВ не е направила нищо за бранша в последните 15 години. На митинга бяха издигнати лозунги, измежду които " Спрете да лъжете лозарите ", " Коев вън от ИАЛВ ", " Защита от субсидиран импорт ", " Лозарството предпочитан бранш ", както и некролог на българското лозарство.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР