Булгаргаз е предявил претенция за над 400 млн. евро към

...
Булгаргаз е предявил претенция за над 400 млн. евро към
Коментари Харесай

Булгаргаз съди Газпром за 400 млн. евро

" Булгаргаз " е предявил рекламация за над 400 млн. евро към " Газпром износ ", поради това, че съветското сдружение спря в края на април 2022 година доставките на природен газ за България, откакто българският му сътрудник отхвърли да заплаща по контракта си в рубли, а не в долари, както е записано в договора. Това заяви служебният енергиен министър Владимир Малинов.
Поисканото заплащане става повече от две години след прекъсването на съветския газ за " Булгаргаз ". България и Полша бяха първите страни в Европейски Съюз, на които " Газпром " затвори кранчето след началото на войната. Така се наложи " Булгаргаз " незабавно да търси други снабдители на природен газ в миг, в който цените на свободния европейски пазар бяха полудели.
На съветското сдружение ще бъде даден месец период да заплати непринудено сумата, сподели Малинов. Ако това не стане, ще бъде заведено арбитражно дело против " Газпром износ " в Париж с всичките произлизащи от това условия като налагане на лихви за интервала на възможното разрешаване на комерсиалния спор.
Решението за предявяването на претенцията и нейния размер е взето след осъществени финансов и юридически разбор, в който са взели участие и интернационалните оценители, добави енергийният министър. Според него месец период за непринудено погашение на сумата е задоволителен поради това, че от момента на прекъсването на доставките е минало доста време.
Подаването на газ към България бе прекъснато макар контракта сред двете компании, който изтече в края на същата година. От " Газпром " до момента няма предявени искове против " Булгаргаз ", сподели изпълнителният шеф на сдружението Веселин Синабов.
Още след прекъсването на газовите доставки тогавашният финансов министър Асен Василев разгласи, че договорът с " Газпром износ " е даден за юридически разбор за опциите за завеждането на арбитражно дело против съветската компания. Привържениците на концепцията да се открие сметка в рубли и да се възобновят доставките тогава твърдяха, че по-скоро " Газпром " ще ни осъди по клаузата " вземай или плащай ".
След отхвърли за заплащане на съветския газ в рубли прокуратурата повдигна обвинявания против някогашния енергиен министър Александър Николов от кабинета на " Продължаваме промяната ", на заместника му Данаил Николов и на ексшефа на " Булгаргаз " Людмил Йоцов за това, че още преди прекъсването на кранчето от " Газпром " не били подхванали нищо да обезпечат различни на съветските доставки. Това дело обаче се провали.
Преди близо година тогавашният длъжностен енергийни министър Росен Христов на собствен ред разгласи, че се готви арбитражен иск против " Газпром ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР