Ловците в Шуменско използват нов метод за изследване за Африканска

...
Ловците в Шуменско използват нов метод за изследване за Африканска
Коментари Харесай

Нов бърз тест за Африканска чума тестват ловците в Шуменско, достоверни ли са резултатите

Ловците в Шуменско употребяват нов способ за проучване за Африканска чума по свинете. Той обаче е нерешителен и това основава заплаха към обстановката със болестта. За това алармираха управляващите по време на съвещание на регионалната епизоотична комисия, съобщи кореспондентът на БГНЕС.
Появил се е един препарат, който на място в капсула, в случай че се налее кръв, на правилото на лакмусовата хартия регистрира незабавно дали има чума по свинете, сподели доктор Стоян Джамбазов.
Официално обаче няма гаранция резултатите от проби с този препарат. Затова и не може да се предложи потреблението му.
Ловците са недоволни, че пробите за африканска чума излизат постепенно. Причината е, че се изпращат единствено в една лаборатория, а до момента в който не излязат ловците, не могат да създадат нищо с месото. Затова те разкрили по-бърз метод да схванат дали има болест в отстреляните животни.
При по този начин наложените рестрикции във връзка с лова, дружинките очевидно ще се въздържат от предаването на позитивно регистрирано в капсулата наличие на проба за отчитане в лаборатория.
Считам, че е безусловно неотложно пробите да се вършат там, където е указано, където е разпоредено, съобщи Петко Шаренков, зам.-областен шеф на Шумен. Това, че някои го вършат това нещо – казусът и отговорността е персонално тяхна, сподели още той.
Към момента няма нови огнища на африканска чума по свинете в област Шумен. Очакванията са с рухването на дневните температури да намалее и интензивността на предаване на вируса на африканската чума по свинете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР