Лошо време, нисък боен дух, лошо снаряжение и не чак

...
Лошо време, нисък боен дух, лошо снаряжение и не чак
Коментари Харесай

Войната в Украйна: как армията на Русия си пречи сама


Лошо време, невисок военен дух, неприятно снаряжение и не чак толкоз съвременна войска. Това са част от аргументите, заради които армията на Путин не напредва толкоз бързо във войната против Украйна, написа ZDF.

. На какво се дължи това? Германската обществено-правна телевизия ZDF показва няколко вероятни аргументи в своя онлайн обява, озаглавена " Как съветската войска си пречи сама ".

Лошо време: " распутица "

Руската войска е избрала извънредно неуместно време за нашествието си в Украйна - така наречената распутица. Това е времето, когато напролет температурите се повишават, а снегът стартира да се топи, трансформирайки безкрайните съветски и украински полета в непроходима кална пустиня, в това число за танкове.

Веднъж затънали, тежките бойни машини постоянно остават блокирани в калта, а екипажите им просто ги изоставят. Такъв беше да вземем за пример казусът край източния украински град Суми с другояче модерните съветски танкове Т-90.

За да не се случва това, военните конвои би трябвало да употребяват за напредване съществуващата пътна мрежа, с цел да напредват бързо. Там обаче те са уязвими за набези на дебнещи в засада елементи на съперника. През последните дни има редица известия точно за такива офанзиви против неприятно охранявани транспортни средства на руснаците, осъществени от украински специфични елементи или от запасняци.

Нисък военен дух: остаряла храна и липса на информация

В интернет се тиражират редица видеа, говорещи красноречиво за ширещото се неодобрение измежду съветските бойни елементи, които получавали храна с изминал период на валидност и били държани в незнание от своите командири.

Освен това пленени от украинската войска. Мислели са, че вземат участие в обучение, или пък са повярвали на формалната версия на съветското държавно управление, че това е " специфична интервенция " за освобождението на украинския народ.

Лошо снаряжение: една безпомощна съветска войска

Американският специалист за военна транспортна техника Трент Теленко вижда и друга причина за проблемите с напредването на съветските елементи: неприятната техническа поддръжка на техниката, както написа той в Туитър.

За разлика да вземем за пример от комерсиалните товарни камиони, военните не са непрекъснато в придвижване и нормално стоят затворени в депа и хангари в очакване на идната акция. Теленко прецизира, че тази техника също би трябвало непрестанно да бъде в придвижване и да се обслужва механически по този начин, че да не се поврежда - да вземем за пример от слънцето.

" Когато военните камиони дълго време останат неподвижен, гумите им стават порести, появяват се шупли в тях и се пукат по-лесно. Тези машини не могат да изминат в това положение даже и къси дистанции. Точно това се следи сега при огромна част от закъсалата съветска бойна техника в Украйна.

Каква част от съветската военна техника е закъсала на пътя - това се пробват да открият сега от блога " Oryx ", където се събира информация от верифицирани военни специалисти за излезли от строя бойни машини в другите спорове по света. От общо 618 единици бойна техника, които Русия е изгубила от началото на войната в Украйна, 365 са били изоставени, тъй като са закъсали или са били пленени от украинската войска, излиза наяве от данните, с които разполагат в " Oryx ".

Военна промяна: и въпреки всичко не чак толкоз съвременна войска

През 2008 година Русия предприе огромна военна промяна за модернизиране на въоръжените сили на страната. Старото съоръжение от руско време трябваше да бъде сменено с ново, модерно въоръжение, само че в този момент се вижда, че новите, високотехнологични оръжия напълно не са всеобщо събитие в съветската войска, споделя професорът за интернационална политика от Университета на Бундесвера в Мюнхен Карло Масала.

Пред ZDF той съобщи: " Установяваме, че цялото това хайтек съоръжение, с което от 2008 година насам руснаците толкоз се хвалят, сега не се вижда на никое място в Украйна. "

Проблемите на руснаците той обобщава по този начин: " Катастрофална логистика, която води да вземем за пример до това танковете да остават без гориво; липса на военнополеви кухни; и бойци, които още на третия или четвъртия ден са оставени без храна. Това са капитални неточности, присъщи на начинаещи, каквито не сме очаквали от руснаците. "

zdf/Нилс Мецгер

***
Вижте и това видео от нашия списък:
" Сърцето ми се къса. Искам да се удрям за Киев. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР