Лошият сън ни кара да жадуваме нездравословна храна, установи проучване

...
Лошият сън ни кара да жадуваме нездравословна храна, установи проучване
Коментари Харесай

Лошият сън пробуждал апетита

Лошият сън ни кара да жадуваме нездравословна храна, откри изследване на Чикагския университет, оповестява организация БГНЕС. Лишаването от сън увеличавало хормоните, наречени ендоканабиноиди, които са свързани с нездравословното " похапване ". Те правели храненето по-приятно - само че също по този начин увеличавали желанието за ястие на характерни типове храни като бисквити, торти и чипс, които са обявявани за нездравословни, поради наличието на разнообразни мазнини и сол.

Проф. Торстен Кант, който управлява проучването в Северозападния университет в Чикаго, споделя: " Когато сте лишени от сън, някои области на мозъка може да не получават задоволително информация. Прекалявате с избора на храна с по-богат енергиен знак. " Проф. Кант споделя още пред в. " Сън ": " Ние събрахме информацията и попитахме дали измененията в приема на храна след отнемане от сън са свързани с това по какъв начин мозъкът реагира на миризмите и дали това се дължи на измененията в ендоканабиноидите. "

В опити са били ангажирани 29 мъже и дами на възраст от 18 до 40 години бяха разграничени в две групи - едната получила естествен нощен сън и по-късно, четири седмици по-късно, била единствено четири часа. В деня след всеки тест им били раздавани следено меню за закуска, обяд и вечеря, а по-късно им била препоръчана шведска маса. Учените измервали какъв брой и какво ядат участниците.

Проф. Кант споделя още за " Сън ": " Установихме, че участниците трансформираха избора си на храна. След като бяха лишени от сън, те ядоха храна с по-висока енергийна компактност като понички, шоколадови бисквити и картофени чипсове. "

Учените се надяват резултатите да оказват помощ при решение на казуса със затлъстяването на популацията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР