Владимир Путин днес ще встъпи в длъжност като президент на

...
Владимир Путин днес ще встъпи в длъжност като президент на
Коментари Харесай

Путин ще встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

Владимир Путин през днешния ден ще встъпи в служба като президент на Русия за пети път. Церемонията ще се състои по обяд в Кремъл.

Президентската инагурация е церемониалната процедура за встъпване в служба на държавен глава. Думата " инаугурация " идва от латинското " inaugure " - " обричам ". Путин постави тази клетва четири пъти. И в случай че през 2000 година за 47-годишния тогава претендент са дали своят вот 52,94% от руснаците, през 2004 година - 71,31%, през 2012 година - 63,6%, през 2018 година - 76,7%, то на изборите през март тази година сегашният 71-годишен четвърти президент на Русия получиха рекорден брой гласове - 87,28%.

Специалната гала по встъпване в служба в Русия беше създадена от 1996 година, когато първият президент Борис Елцин стартира работа на най-високия държавен пост за повторно. Оттогава ритуалът е претърпял леки промени, само че главните му точки остават същите.

Както даде обещание прессекретарят на президента Дмитрий Песков, днешната гала по встъпването в служба ще се организира по към този момент открития протокол, само че с „ известни нюанси “. От Кремъл към момента не оповестяват какви. Традиционният сюжет допуска президентът да отиде на церемонията от кабинета си в Първа постройка на Кремъл до Големия Кремълски замък (ГКД). Там той би трябвало да премине през залите през Георгиевски и Александровски до Андреевски, където ще постави клетва. След това президентът минава през Червената веранда на ГКД до Катедралния площад, където президентският полк ще марширува пред Върховния главнокомандващ.

Докато Путин дойде в ГКД, всичко би трябвало да е готово: поканените ще заемат местата си, а знаменосците на ротата на почетния часовой ще внесат националното знаме на Русия и знамето на президента на Руската федерация ( изображение на двуглав орел на фона на трикольор), по-късно значката на президента на Руската федерация и конституцията, върху която Путин ще държи ръката си, до момента в който поставя клетва.

На 7 май Кремъл ще бъде затворен за обиколки; влизането ще е допустимо единствено с предложения. Очаква се няколко хиляди посетители да се съберат, с цел да следят церемонията по встъпването в служба в Кремъл: представители на изпълнителната, законодателната, правосъдната власт, държавното управление на Руската федерация, Съвета на федерацията, Държавната дума, администрацията на президента и други шефове. Представители на главните вероизповедания, носители на медал „ Св. Андрей Първозвани “, герои на Русия, носители на медал „ За заслуги към отечеството “, ръководители на дипломатически задачи, представители на публични организации, бизнес среди, генерали, видни фигури в Кремъл са поканени, както и представители на науката, културата, спорта, публицисти.

В персоналните предложения се прецизира, че „ дрескодът е формален бизнес жанр (мъже – мрачен костюм, дами – рокля/костюм с естествена дължина), цялостна военна униформа “. През 2018 година церемонията по полагане на клетвата продължи към 48 минути, в това число ревюто на Президентския полк.

На основния пост

Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, Путин е ученик на Юридическия факултет на Ленинградския държавен университет (сега Санкт Петербургски държавен университет) и Червенознаменния институт на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики. Ю. В. Андропов (сега Академия за външно разузнаване). Служил е в службите за държавна сигурност, работил е в кметството на Санкт Петербург и се реалокира в Москва през 1996 година на позицията на заместник-ръководител по делата на президента на Руската федерация. След това заема високи постове в администрацията на президента на Руската федерация, управлява Федералната работа за сигурност и е секретар на Съвета за сигурност. Два пъти (през втората половина на 1999 година и през 2008 - 2012 г.) той е министър-председател на Русия.

Путин ще се употребява от правата и отговорностите си на основния държавен пост през идващите шест години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР