Лос Анджелис. Земетресение с магнитуд 7.1 разтърси Южна Калифорния в

...
Лос Анджелис. Земетресение с магнитуд 7.1 разтърси Южна Калифорния в
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Властите в Калифорния уточняват щетите след силния трус от петък вечерта

Лос Анджелис. Земетресение с магнитуд 7.1 раздруса Южна Калифорния в петък вечерта, усетено в Лос Анджелис, Лас Вегас и близо 400 благи на север в Сакраменто. Земетресението провокира пожари, спиране на електрозахранването и срутени здания и нанесе съществени стопански вреди, написа американският вестник The Wall Street Journal .
Мощното земетресение стана към 8:20 ч. локално време с епицентър покрай Риджкрест, Калифорния, община от 29 000 души в източната част на планината Сиера, където различен трус с магнитуд 6,4 разклати земята в четвъртък сутринта. Последното земетресение продължи към 30 секунди и беше най-силното в Южна Калифорния за 20 години. Последваха редица вторични земетресения.
В отговор на земетресението в петък, губернаторът Гавин Нюсъм публично изиска президентът да разгласи изключително състояние за директна федерална помощ за подкрепяне на засегнатите общности.
Губернаторът също разгласи изключително състояние в окръг Сан Бернардино, където се намира град Трона, община от към 1800 души. Градът, на към 25 благи източно от Риджкрест, понесе обилни вреди и пожари след земетресението в петък, съгласно държавните и локалните управляващи. Губернаторът преди този момент разгласи изключително състояние за окръг Керн, където се намира Риджкрест, след земетресението в четвъртък.
" От името на всички калифорнийци аз предлагам сърдечната си поддръжка на засегнатите от земетресението в региона на Риджкрест довечера ", съобщи губернаторът в изказване в петък вечерта. " Щатът Калифорния ще продължи да предлага помощ за жителите на района. "
Има 9% възможност през идната седмица да стане още по-мощно земетресение, сподели Марк Бентиен, представител на Центъра за трусове в Южна Калифорния в университета на Южна Калифорния.
" Обикновено не се следи този тип ескалация, само че е допустимо ", сподели той. Тази оценка е направена от американската геоложка работа (USGS), сподели той. Земетресението с магнитуд 7,1 в петък беше 11 пъти по-силно от земетресението с магнитуд 6,4, което бе усетено в четвъртък, сподели Бентиен.
USGS съобщи в изказване в събота, че милиони хора в района са усетили последното земетресение. Федералната организация съобщи, че е издала предизвестия за стопански загуби от земетресението, оценявайки финансовите загуби да доближат минимум 1 милиарда $. Минали събития с това равнище на паника са претендирали реакция на национално или интернационално равнище, съгласно USGS.
Земетресението в петък раздруса здания в Лос Анджелис, прекъсна мачна Лос Анджелис Доджърс и наложи евакуация на Дисниленд.
По време на конференцията в петък вечерта началникът противопожарната работа в Керн Дейвид Уит съобщи, че службата е бил залята от незабавни повиквания за здравна помощ, само че до момента не е имало смъртни случаи. Най-малко 1800 души са останали без електричество в региона, сподели той.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР