Лорънс Абрамс от Bleeping Computer съобщава за появата на нов

Лорънс Абрамс от Bleeping Computer съобщава за появата на нов ...

Появи се рансъмуер, искащ Ethereum за откуп.


Лорънс Абрамс от Bleeping Computer съобщава за появата на нов вариант на CH7, рансъмуер заплаха, която криптира данните и добавя разширение .PLANETARY. Това, което е характерно за CH7 е, че авторите не използват стандартен метод за доставка като разпращането на писма с прикачен файл или връзка към заплахата, а проникват в системите и мрежите, които атакуват с помощта на софтуер за отдалечена администрация и инсталират ръчно рансъмуера, след което искат откуп за отделна машина или за цялата мрежа от компютри, които са паднали жертва на CH7. Освен това, тази нова версия на заплахата е уникална сред криптовирусите днес с това, че откупът, искан за обратен достъп до информацията не е в биткойни, а в Ethereum.

По-рано тази година ви съобщихме за това, че се наблюдава тенденцията все по-често киберпрестъпниците да изоставят биткойна, като предпочитана валута за разплащане на криминалните им действия и миграцията към други криптовалути. Това се дължи най-вече на факта, че биткойн разплащанията са лесно проследими и нивото на анонимност не е такова, както при други криптовалити като Monero. Самият Абрамс не е сигурен защо авторите на CH7 искат Ethereum. Мотивация за това може да е скорошния скок нагоре на стойността на „етера“.

„Докато използването на криптовалути, като Monero или даже Verge да звучи логично, заради предоставяната от тях по-голяма анонимност и по-малка проследимост, възможността за смарт контракти би могло да направи плащането на откуп по-ефективно. Използвайки смарт контрактите в Ethereum, престъпникът би могъл да доставя „честен рансъмуер“, при който жертвата гарантира, че ще плати, ако разработчикът в действителност декриптира файловете на жертвата. Макар и засега да няма рансъмуер, използващ смарт контрактите на Ethereum за разплащане и да не се появи поради същността на процеса, това е наистина единствената добра причина да се използва Ethereum пред другите криптовалути“, пише Абрамс.

Източник: kaldata.com