Лорънс Абрамс от Bleeping Computer съобщава за появата на нов

...
Лорънс Абрамс от Bleeping Computer съобщава за появата на нов
Коментари Харесай

Появи се рансъмуер, искащ Ethereum за откуп

Лорънс Абрамс от Bleeping Computer оповестява за появяването на нов вид на CH7, рансъмуер опасност, която криптира данните и прибавя уголемение.PLANETARY. Това, което е особено за CH7 е, че създателите не употребяват общоприет способ за доставка като разпращането на писма с атачмънт или връзка към опасността, а проникват в системите и мрежите, които нападат благодарение на програмен продукт за отдалечена администрация и конфигурират ръчно рансъмуера, след което желаят откуп за обособена машина или за цялата мрежа от компютри, които са паднали жертва на CH7. Освен това, тази нова версия на опасността е неповторима измежду криптовирусите през днешния ден с това, че откупът, желан за противоположен достъп до информацията не е в биткойни, а в Ethereum.

По-рано тази година ви съобщихме за това, че се следи наклонността все по-често киберпрестъпниците да изоставят биткойна, като желана валута за разплащане на престъпните им дейности и миграцията към други криптовалути. Това се дължи най-много на обстоятелството, че биткойн разплащанията са елементарно проследими и равнището на анонимност не е такова, както при други криптовалити като Monero. Самият Абрамс не е сигурен за какво създателите на CH7 желаят Ethereum. Мотивация за това може да е скорошния скок нагоре на цената на „етера“.

„Докато потреблението на криптовалути, като Monero или дори Verge да звучи разумно, поради предоставяната от тях по-голяма анонимност и по-малка проследимост, опцията за смарт договори би могло да направи заплащането на откуп по-ефективно. Използвайки смарт контрактите в Ethereum, нарушителят би могъл да доставя „честен рансъмуер“, при който жертвата подсигурява, че ще заплати, в случай че разработчикът в реалност декриптира файловете на жертвата. Макар и към този момент да няма рансъмуер, употребяващ смарт контрактите на Ethereum за разплащане и да не се появи заради същността на процеса, това е в действителност единствената добра причина да се употребява Ethereum пред другите криптовалути“, написа Абрамс.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР