Лондонският кмет съобщи новина, която касае абсолютно всички българи, живеещи

...
Лондонският кмет съобщи новина, която касае абсолютно всички българи, живеещи
Коментари Харесай

Кметът на Лондон набеляза българите в града! Обяви много важна новина засягаща всички…

Лондонският кмет заяви вест, която касае безусловно всички българи, живеещи в столицата на Англия. Садик Кан разгласи българската общественост за една от предпочитаните в Лондон, която ще бъде подкрепяна и интегрирана, оповестява БГНЕС. Дотук се стигна след дейната работа на българския жител от Варна Нишан Джингозян, който от 18 години живее и работи в кметство Брент, Северо-западен Лондон.

През последните години той е началник на общинската програмата за интеграция и поддръжка на общностите на територията на кметството.  Сред 230-те етнически общности там тази на източно-европейците към този момент е втора по величина след полската и румънската. През юни се състоя фестивал на културите с поддръжката на всички кметства и техните комисии за пълноправие, напомни Джингозян.

„ Още преди да стартира работа в Брент, бях наясно, че общността на източно-европейците е голяма, само че не е показана на никое място, няма общински съветници, нито е включена в някакви стратегии за поддръжка. При диалог с кмета на Брент Бхагванджи Чохан /от Шри Ланка/ се договорихме за основаването на стратегия за работа с новопоявяващи се групи и общности, и започнахме да работим с източно-европейците. А техните проблеми са доста характерни – нямат достъп до услугите, предлагани от кметството, преди всичко от просветителните стратегии. Установихме, че единствено 9% от всички се употребяват от тях, в случай, че това е втората по бройка група на територията на Брент “, описа Нишан Джингозян.

Така първата демонстрация в тази посока става юнският фестивал, с представители на 9 посолства на страните от Източна Европа – посланици, консули, аташета. Присъстват и няколко души от екипа на лондонския кмет Садик Кан, които демонстрират сериозен интерес към програмата, а се оказва, че нямат информация за нея. Намерението е фестивалът на културите да стане обичаен. Следва и продължението по програмата на кметството – работни групи от по 5 души специалисти откриват контакт с групите и обезпечават решение на проблемите им, улесняват достъпа на тези хора до услугите на кметството.

„ В кметство Брент демографиката се трансформира извънредно интензивно, тук се приказват 230 езика от 350 000 души население. Фактът, че за по-малко от 10 година, т.е. след последното броене, внезапно една невидима общественост се оказа втората по величина, е индикативен за темповете на миграцията. На първо място е наличието на азиатската общественост. Всички тези хора са данъкоплатци и имат правото да гласоподават на избори “, разяснява Джингозян.  Преди към месец той получава покана за среща от екипа на Садик Кан, който работи за интеграцията на общностите в Лондон. По време на диалозите са разисквани опциите за финансиране и подкрепяне на 6 мигрантски общности и в края на ноември лондонският кмет Кан афишира българите за една от предпочитаните, с която Голямата столична община би трябвало да работи.

„ За пръв път на такова високо равнище е оценено, че българската общественост не е показана в общините на Англия. А по информация от националната здравна система единствено в Лондон и покрайнините живеят 250 000 българи, в столицата има 15 български учебни заведения. Здравеопазването е наложително и гратис, няма по какъв начин да си отвън националната здравна система, която разполага с демографски данни за числеността на общностите по места. След като кметът на Лондон набеляза българите като целева група за работа, общността ще получи финансиране посредством своите сдружения тук, които би трябвало да аплайват с планове “, посочи той.  Нишан Джингозян работи по сходни стратегии от 2 години, само че локално, на територията на Брент, а в този момент не крие удовлетворението си от възможностите за лондонските българи, предоставени от Садик Кан. Нишан и другари към този момент са основали Българска обществена платформа – организация за подпомагане и поддръжка на българите, имат и собствен офис, а всичко е с персонални средства.

Първият им план започва при започване на януари следващата година – предварителен курс за теста, който всички жители на Европейски Съюз, живеещи във Англия и искащи непрекъснат статут, би трябвало да положат.  Освен това те ще работят и по стратегия за поддръжка на имигрантите, изключително в този момент, когато разпоредбите се трансформират безусловно всеки ден поради Брекзит.  Българският център ще предлага и информация за свободни работни места въз основата на данните, получавани в кметство Брент по силата на договорите с огромните търговски и други вериги. Пристигащите там българи ще получават помощ за подготовка за изявление за работа, за правене на сивитата и придружителните писма по съответните стандарти.

„ Правят се всевъзможни опити за демотивиране на хората за те да се завърнат в страните си. Само единият формуляр, който би трябвало да се попълни, е от 86 страници! Заради това концепцията ни е да оказваме помощ на българите. До момента в Брент нямаше друга сходна организация, румънците имат три свои, поляците също. Българите тук са комплицирани поради Брекзит, липсва им информация по този начин, както и на всички 3,5 млн. жители на Европейски Съюз, живеещи легално във Англия. Никой не е наясно какво ще стане с тях, със статута им или дали ще получат подобен, или автоматизирано ще получат някакъв нов, дали ще преминат през нови процедури, дали всичките им права ще отпаднат, нищо не се знае. В един миг се говореше за точкова система като тази в Австралия. Всички са обезпокоени и комплицирани, тъй като за по-голямата част от тези хора идването им на Острова е финален късмет за заслужен живот, без да пресилвам. Повечето от българите идват от градове с висока безработица и за тях няма връщане обратно, децата на доста от тях са родени тук и в случай че се наложи противоположен развой, те не биха приспособили към средата в България. Не ми се мисли, в случай че в действителност тези стотици хиляди българи се видят принудени да се завърнат по домовете си – българската обществена система ще експлодира. Тук върви отрицателна акция срещу Европейски Съюз, изключително деен е външният министър Борис Джонсън, който не крие апетитите си да стане водач на Консервативната партия, а и да обере гласовете на по-крайно десните. Тази акция, подклаждана от толкоз високо равнище, среща поддръжката на няколко таблоида.

Садик Кан обаче е на противоположната позиция, той е проевропейски настроян, беше и срещу Брекзит, и води политика под мотото „ Лондон е отворен “, разяснява Нишан Джингозян.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР