За всеки имот ще бъде направена електронна партида, предвиждат промени

...
За всеки имот ще бъде направена електронна партида, предвиждат промени
Коментари Харесай

Всички собственици на жилища ги засяга голяма промяна с нов регистър

За всеки парцел ще бъде направена електронна партида, плануват промени в Наредба № 2 от 2005 година за воденето и съхраняването на имотния указател, качени за публично разискване. Това се постанова поради промени в закона, с които се регламентира дигитализацията на всички актове на книжен притежател, съхранявани в службите по вписванията към Агенцията по вписванията, основаването на електронни партидни каузи на всички вписани актове в имотния указател, съобщи Pariteni.bg. 

Според измененията имотният указател като обща електронна база данни, ще съдържа  електронните партиди на недвижимите парцели и електронните партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи.

Електронната партида ще се изготвя въз основа на съществуващите данни по вписания акт и предоставените данни за парцела от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Въвежда се пълномощието на службите по вписванията да вкарват информация в електронните партиди на недвижими парцели и електронните партидни каузи на вписаните актове с приложените към тях документи.

При осъществяване на инспекция съдията по вписванията ще прави служебно информации, в това число за кадастрални карти и схеми, написа още в наредбата. Той няма да изисква използване на документ за платена такса, когато заплащането е направено по електронен път.

При договорка с неподвижен имот службата по вписванията вкарва информацията в партидата с приложените документи в електронното партидно дело.  Съдията по вписванията пък по едно и също време с вписването е задължен да ревизира наличието, идентичността на електронната форма с хартиения притежател.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР