Лондон. Забраната на ЕС за руския петрол, договорена на 30

...
Лондон. Забраната на ЕС за руския петрол, договорена на 30
Коментари Харесай

The Economist: Русия продава повече петрол в Европа, отколкото преди войната

Лондон. Забраната на Европейски Съюз за съветския нефт, контрактувана на 30 май, стартира необещаващо, написа авторитетното английско The Economist .

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, количеството на изнесения нефт в блока се усилва. Увеличението е с 14% сред януари и април, от 750 000 на 857 000 барела дневно, съгласно данните на Argus Media.

Ембаргото се ползва единствено за морския недопечен нефт и петролни артикули, като към този момент покрива единствено 75% от вноса от Русия. Нефтът, доставян по водопровод до шепа страни в Централна и Източна Европа, е краткотрайно освободен – отстъпка на Унгария, която блокира съглашението. Рафинериите в тези страни купуват големи количества от евтиния съветски недопечен нефт, който множеството западни купувачи заобикалят.

Газопроводът „ Дружба “ зарежда рафинерии в Чехия, Германия, Унгария, Полша и Словакия. Германия и Полша, двата най-големи получатели, се договориха да спрат крановете до края на годината. Тогава ембаргото ще обхване към 90% от съветския нефт. Не е ясно по кое време ще бъде отсечен и остатъкът. Другите получатели, всички страни без изход на море, споделят, че би било скъпо и мъчно прекосяването към други източници на недопечен нефт. Словакия разчита на Русия за 92% от своя нефт през ноември 2021 г.; Унгария получава 65% от петрола си от Русия. И двете внасят съвсем всичко през Дружба.

Германия, главният бенефициент на газопровода, е единствената от тези страни, която е понижила вноса след експлоадирането на войната в Украйна. През януари получава половината от петрола по „ Дружба “, само че до април към този момент дава отговор за единствено една трета. Унгария и Полша – макар обещанието си да приключи съветския импорт – потеглиха в другата посока. Има дребен финансов тласък за рафинериите да се откажат от съветските доставки. Петролът Urals се търгува доста под Brent, интернационалният пример. Рафинериите, които внасят през тръбопровода, го купуват с отстъпка от до 40 $ за барел спрямо петрола от Северно море предишния месец, още веднъж съгласно Argus Media.

Според The Economist, това значи, че държавните управления на тези страни ще протакат. Чехия и Словакия настояват, че поддържат възможна възбрана на вноса през „ Дружба “, само че желаят интервал на акомодация от две до три години. Унгария е още по-голяма спънка. mol Group, унгарска петролна и газова компания, по-рано съобщи, че може да размени съветския нефт, като се опира на водопровод от Хърватия. Смята се, че ще отнеме четири години, с цел да се построи нужната инфраструктура. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан наподобява е малко евентуално да се откаже от съпротивата си против цялостната възбрана на вноса на съветски нефт. Той твърди, че това би било еднакво на „ атомна бомба “ за стопанската система на страната му. Европейските водачи, от своя страна, упорстват, че освобождението на „ Дружба “ ще бъде преразгледано. Междувременно газопроводът наподобява е подготвен да изпита европейското единение.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР