Лондон. Високопоставен дипломат от ЕС в Лондон бе извикан на

...
Лондон. Високопоставен дипломат от ЕС в Лондон бе извикан на
Коментари Харесай

Reuters: Спорът за ваксините между ЕС и Великобритания се изостря

Лондон. Високопоставен посланик от Европейски Съюз в Лондон бе извикан на среща в английското външно министерство, до момента в който двете страни си разменят обвинявания поради имунизациите за новия ковид, последният в поредност от разногласия, които предвещават неприятно съдействие от двете страни на Ламанша след Брекзит, предава Reuters .

Дипломатическият скандал се развихри откакто ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, отхвърляйки необятните обвинявания за „ ваксинален шовинизъм “, отправени към Европейски Съюз поради контрола върху износа, съобщи, че Англия е забранила износа валксини против Covid-19.

Англия съобщи, че това е „ изцяло погрешно “.

„ Тези битки са новото обикновено. С повече стопански различия и повече конкуренция отсега нататък, натискът върху нашите съглашения за Брекзит единствено ще нараства “, сподели посланик от Европейски Съюз.

Англия и 27-членният Европейски Съюз предходната година подписаха нова комерсиална договорка след сложната разлъка и търговски договаряния след референдума за Брекзит през 2016 година, само че това не съумя да понижи напрежението.

През януари първичният ход от страна на Европейски Съюз да вкара надзор на границата сред Северна Ирландия и Ирландия, зародил поради забавянето на доставките на ваксини от шведско-британската компания AsttraZeneca, ядоса Лондон.

Очаква се едностранното удължение от английска страна преди седем дни на гратисния интервал за инспекции на вноса на храни в Северна Ирландия да провокира правни дейности от Европейския съюз тази седмица, оповестиха двама дипломатически източници от Брюксел.

„ Това беше следващата провокация. Това не е първото и никой не чака да е последното. Европейски Съюз ще резервира успокоение и ще реагира твърдо “, съобщи втори старши посланик от Европейски Съюз, добавяйки, че напрежението по отношение на договореностите за Брекзит за ирландската граница може да повлияе на договарянията за регулаторно съдействие във финансовите услуги, които са доста значими за Лондонското Сити

В сряда Европейски Съюз изпрати шарже д‘аферът Никол Манион на утринна среща с английския заместител външен министър Филип Бартън, съобщи представител на Европейски Съюз за последния конфликт с имунизациите.

След като упрекна Англия във вторник, че е въвела „ безапелационна възбрана “ за експорт на ваксини, Шарл Мишел тогава съобщи, че има „ разнообразни способи за налагане на забрани или ограничавания върху имунизациите “.

Англия дейно предотвратява износа, като употребява уговорка, че Обединеното кралство има преимущество в контракта си с AstraZeneca, единствената компания, произвеждаща ваксини във Англия, съгласно чиновници на Европейски Съюз, осведомени от фармацевтичната компания.

Британски публични представители обявиха, че външният министър Доминик Рааб е писал на Мишел, с цел да " обясни обстановката ".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР