Лондон. Вариантът на коронавируса Омикрон“ помрачи новогодишните празненства в голяма

...
Лондон. Вариантът на коронавируса Омикрон“ помрачи новогодишните празненства в голяма
Коментари Харесай

Reuters: „Омикрон“ помрачи празниците в много страни

Лондон. Вариантът на ковид „ Омикрон “ помрачи новогодишните празненства в огромна част от света, като Париж анулира шоуто си с фойерверки, Лондон трансферира шоуто си по малкия екран, а Ню Йорк понижи броя на присъстващите на обичайното си празненство за втурване на топката на Таймс Скуеър, предава Reuters .

Осветената топка, направена от кристални панели, се плъзна в среднощ на Таймс Скуеър, само че единствено 15 000 фенове бяха позволени до формалната зона за гледане вместо нормалните 58 000.

Преди година преди малко основаната ваксина даде вяра, че пандемията от ковид може да бъде овладяна до началото на 2022 година Вместо това неочакваната поява на „ Омикрон “ докара до скок в случаите на ковид по целия свят.

Инфекциите в международен мащаб доближиха рекордно високо през последните седем дни, като приблизително малко над милион случая са откривани дневно сред 24 и 30 декември, което е с към 100 000 повече по отношение на предходния пик, регистриран в сряда, съгласно данни на Reuters. Смъртните случаи обаче не са се нараснали, което носи вяра, че новият вид е по-малко гибелен.

Ню Йорк регистрира рекордните 44 000 случая в сряда и още 43 000 в четвъртък, което накара някои критици да се съмняват дали честванията въобще би трябвало да се проведат.

Но градската администрация реши, че празненството навън с имунизирани, носещи маска и обществено дистанцирани празнуващи е безвредно и е по-добър вид от на практика празното тържество предходната година.

Навсякъде по света събитията бяха понижени по мащаб или изцяло анулирани, като да вземем за пример с обичайните фойерверки над кулите „ Петронас “ в малайзийската столица Куала Лумпур.

Полунощ мина в Париж без плануваните фойерверки, защото градските управляващи анулираха плануваните събития на Шанз-Елизе след съвета на научна комисия, която разгласи, че всеобщите събирания биха били прекомерно рискови.

В Нидерландия, където събирането на повече от четирима души даже навън е неразрешено, полицията разпръсна няколко хиляди души, които предизвикателно се бяха събрали на централния площад Дам в Амстердам, заяви организация ANP.

Но в Лондон, където фойерверки и светлинно шоу бяха анулирани през октомври, публични лица оповестиха в петък, че спектакълът ще оживее на телевизионния екран, защото Биг Бен звъни на Нова година за първи път от 2017 година след реституция.

Изображенията на BBC на фойерверките демонстрираха доста слаб трафик на транспортни средства и на процедура нямаше присъстващи.

След окуражаващи данни южноафриканският град Кейптаун ненадейно подвигна полицейски час тъкмо за Нова година, откакто Южна Африка стана първата страна, която разгласи, че вълната на „ Омикрон “ е достигнала пика си без нарастване на смъртните случаи.

Часове по-рано австралийският град Сидни също посрещна Новата година с цялостен обсег, като грандиозни фойерверки блестяха в пристанището над Операта.

Хората в Мадрид стояха на опашка с часове, с цел да влязат на основния площад Пуерта дел Сол, където се организираха празненства с голям брой контролно-пропускателни пунктове, наложителни маски и потенциал на 60% от естествените равнища.

В Азия празненствата бяха най-вече лимитирани или анулирани. В Южна Корея обичайна среднощна гала по пердашене на камбани беше анулирана за втора година. Също по този начин празненствата бяха неразрешени в блестящия развлекателен квартал Шибуя в Токио, а министър председателят Фумио Кишида влезе в YouTube, с цел да прикани хората да носят маски и да лимитират броя на присъстващите на частни празненства.

Китай, където коронавирусът се появи за първи път в края на 2019 година, беше в положение на нараснала подготвеност, като град Сиан остана под обсада, а новогодишните събития в други градове бяха анулирани.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР