Лондон. Съвместното изявление на Русия и Китай, прието по време

...
Лондон. Съвместното изявление на Русия и Китай, прието по време
Коментари Харесай

The Telegraph: Срещата между Путин и СИ поставя началото на нова ера в геополитиката

Лондон. Съвместното изказване на Русия и Китай, признато по време на визитата на съветския президент Владимир Путин в Пекин, символизира прехода към кардинално нова конструкция на интернационалните връзки. Това мнение изрази английският вестник Daily Telegraph в петък.

Изданието отбелязва, че срещата на Путин с китайския президент Си Дзинпин в китайската столица, която се организира в интервал на „ съществено интернационално напрежение “, бележи началото на „ нова геополитическа епоха “. Според вестника „ Оттук нататък господството на водения от Съединени американски щати световен Запад към този момент няма да се приема за даденост, няма да се толерира “.

Според Daily Telegraph „ след десетилетни унижения “ Русия и Китай „ се изправиха и в този момент обръщат с главата надолу несправедливия международен ред след Студената война “. В същото време Путин е избран като „ непосреден победител “ в тази обстановка. Изданието счита, че наличието на Китай като съдружник ще разреши на Русия да ускори позициите си на международната политическа сцена, както и ще смекчи следствията от възможни наказания от Запада при положение на хипотетична съветска инвазия в Украйна. Според вестника поддръжката на Китай за условията на Русия към Съединени американски щати и НАТО за гаранции за сигурност, изразена в взаимно изказване на страните, може да бъде употребена от Москва като коз в разговора със западните страни.

Daily Telegraph също по този начин акцентира, че тясното партньорство сред Китай и Русия не разрешава на Съединени американски щати дефинитивно да реалокират фокуса на вниманието си върху обстановката в Тихоокеанския район, която администрацията на Вашингтон смяташе за предпочитано външнополитическо направление. В същото време изданието счита, че даже Руската федерация да разполага с „ голям нуклеарен боеприпас и ефикасна и опитна войска “, „ доста по-богатата и по-населена “ КНР ще задава тона на връзките сред страните. Вестникът заключава, че Москва и Пекин в този момент са свързани с обща цел – „ да се постави завършек на Pax Americana “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР