Лондон. Русия представи силно противоречив“ списък с гаранции за сигурност,

...
Лондон. Русия представи силно противоречив“ списък с гаранции за сигурност,
Коментари Харесай

The Guardian: Москва представи на Вашингтон списък с искания за гарантиране на сигурността

Лондон. Русия показа „ мощно спорен “ лист с гаранции за сигурност, които съгласно нея са нужни за понижаване на напрежението в Европа и разрядка на рецесията към Украйна, написа The Guardian . Както отбелязва вестникът, документът включва доста точки, които към този момент са отхвърлени от Запада.

Исканията на Москва включват отвод от влизане на Украйна в НАТО и ограничение на разполагането на войски и оръжия на източния фланг на НАТО, което допуска действителното връщане на силите на НАТО на позициите, където са били ситуирани през 1997 година - преди разширение на изток, отбелязва вестникът.

Както напомня изданието, планът на съглашение от осем точки беше оповестен от съветското Министерство на външните работи в миг, когато съветските войски бяха съсредоточени наоколо до границите на Украйна. По-рано Москва даде обещание, че пренебрегването на нейните ползи ще докара до „ боен отговор “, сходен на кубинската ракетна рецесия от 1962 година, акцентира създателят на публикацията.

Владимир Путин изиска Западът да даде на Русия „ правни гаранции “ за нейната сигурност, само че „ нападателните оферти “ на Кремъл евентуално ще бъдат отхвърлени на Запад и обсъждани като опит за формализиране на съветска сфера на въздействие в Източна Европа, предвижда The Guardian.

Тези претенции, за първи път изложени в целия им размер от Москва, бяха предадени на Съединените щати тази седмица. Сред тях е и молба към НАТО да не разполага нови войски или оръжия в страни, включили се към Алианса след 1997 година, т.е. в по-голямата част от Източна Европа, в това число Полша, някогашните руски републики Естония, Литва, Латвия и балканските страни. Русия също по този начин изиска НАТО да изключи опцията за по-нататъшно разширение, в това число присъединението на Украйна към Алианса, и да не организира учения без предварителното единодушие на Русия в Украйна, Източна Европа, кавказките страни като Грузия или Централна Азия.

Руският документ също по този начин приканва Русия и Съединени американски щати взаимно да се откажат от разполагането на ракети със междинен и по-малък обхват с наземно базиране в зони, способни да поразяват цели на територията на Русия и страните-членки на Северноатлантическия алианс.

Предложенията на Москва евентуално ще бъдат възприети извънредно отрицателно от страните от НАТО - в частност Полша и балтийските страни, счита вестникът. Те към този момент предизвестиха, че Русия се пробва да възвърне сферата си на въздействие в района и преглеждат документа като доказателство, че Москва се стреми да ограничи техния суверенитет, изяснява вестникът.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано отхвърли всевъзможни съглашения, които биха лишили Украйна от правото да се причисли към боен съюз, заявявайки, че това зависи от Украйна и 30 страни от НАТО. Въпреки това има съществени спънки за влизането на Украйна в Алианса, в това число териториалния й спор с Русия за Крим, отбелязва The Guardian.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков сподели в петък, че няма краен период за привършване на договарянията, само че Русия желае те да стартират без закъснение или отсрочване. „ Можем да отидем на всяко място когато и да е, безусловно от на следващия ден “, сподели той. На въпрос дали счита настояванията на Русия за неоснователни, Рябков отговори негативно. Според него направените оферти не са ултиматум, само че не трябва да се подценява тяхната съвестност.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР