Лондон. Началникът на щаба на британските въоръжени сили генерал Ник

...
Лондон. Началникът на щаба на британските въоръжени сили генерал Ник
Коментари Харесай

The Daily Telegraph: В Генщаба на Великобритания смятат Русия за по-голяма заплаха от тероризма

Лондон. Началникът на щаба на английските въоръжени сили военачалник Ник Картър акцентира, че Русия съставлява по-голяма заплаха за Обединеното кралство от ислямските терористи, написа The Daily Telegraph .

Както сподели в извънредно изявление Картър, който ще напусне поста началник-щаб идната седмица, през осемте си години отпред, той е трябвало да извърши радикална промяна на метода на работа на въоръжените сили на страната. Според генерала това се е наложило поради огромни промени както във връзка с заканите пред Обединеното кралство, по този начин и във връзка с способността на страната да реагира на тях.

Картър означи, че през лятото на 2014 година, когато е оглавил Генералния щаб, са се водели „ разногласия “ дали главната опасност за националната сигурност на Обединеното кралство идва от екстремизма или от Русия. „ По това време аргументът за насилствения екстремизъм надви “, сподели генералът.

Въпреки това през последните три години, съгласно него, обстановката се е трансформирала. Въпреки че тероризмът към момента е съществена грижа, с убийството на депутата от консерваторите Дейвид Аймс и опита за бомбен гърмеж в болница в Ливърпул, съветската „ опасност “ към този момент е излязла на напред във времето.

„ През 2018 година семейство Скрипал беше нападнато в Солсбъри и стана ясно, че Русия е най-сериозната опасност за страната ни “, сподели Картър.

В тази връзка Картър, по лично самопризнание, управлява най-радикалното преструктуриране на бойните качества на Англия след края на Студената война. Промените е трябвало да регистрират освен новите закани, само че и бързо изменящия се темперамент на актуалната война. По-специално, съгласно английските военни, съперници като Русия от ден на ден прибягват до нетрадиционни средства за водене на война, като хакерски атаки или основаване на миграционна рецесия по границите на Европа.

„ Днес заканите се появяват не толкоз под формата на обичайни закани, колкото под формата на това, което аз назовавам активност в сивата зона, когато съперниците виждат света като непрекъсната битка, в която всички принадлежности на властта могат да бъдат употребявани, до момента в който не водят до открита война “, цитира думите на Картър The Daily Telegraph.

Според началника на Генералния щаб преди всичко той е обезпокоен, че „ непрестанните провокативни дейности “ на Русия могат да доведат до сериозна неточност или неправилни калкулации, което елементарно може да докара до експлоадиране на открит спор. В тази връзка генералът акцентира, че не вижда опция на взаимоотношението с непознати страни, в това число с Русия, „ с цел да се разбираме допустимо най-добре “.

Също по този начин, с изключение на Русия, сериозна угриженост в Картър, признава той, провокира Китай и непрекъснатата интервенция на Иран в Близкия изток. „ Следим тези неща “, добави генералът.

Междувременно Картър посочи, че не има вяра, че изтеглянето на войските от Афганистан, което се организира това лято, ще тласне съперниците към концепцията, че Западът е изчерпал силите за битка. „ Руснаците устояха единствено 10 години в Афганистан, а ние – 20 години. Би било безразсъдно руснаците да заключат, че Западът е мъртъв “, прибавиха военните.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР