Лондон. Министърът на правосъдието на Великобритания Доминик Рааб обяви плановете

...
Лондон. Министърът на правосъдието на Великобритания Доминик Рааб обяви плановете
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Лондон. Министърът на правораздаването на Англия Доминик Рааб разгласи проектите за нов закон за правата във вторник, който ще „ донесе здравословна доза здрав разсъдък “ и ще разреши депортацията на повече задгранични нарушители и незаконни мигранти, написа The Times .

Преразглеждането на Закона за правата на индивида от министъра на правораздаването ще ограничи опцията на нарушителите, които са непознати жители, да се борят с депортирането на съображение, че това би нарушило правото им на фамилен живот.

Великобритания ще остане част от Европейската спогодба за правата на индивида (ECHR), само че новият законопроект за правата ще анулира Закона за правата на индивида, който закрепи конвенцията в английското законодателство през 1998 година

Пишейки през днешния ден в The Times, Рааб споделя, че измененията ще „ лимитират злоупотребите с нашите закони за правата на индивида “ от задгранични нарушители. Министерството на правораздаването съобщи, че промените също ще оказват помощ на Министерството на вътрешните работи да в профил мигрантите, които пресичат Ламанша с дребни лодки и чиито молби за леговище са отхвърлени.

Франция споделя, че неуспехът на Англия да отстрани незаконните мигранти е основен фактор за притока на хора, опитващи се да пресекат Ламанша благодарение на контрабандисти.

Около седем на всеки 10 от всички сполучливи каузи за правата на индивида са отправени от задгранични извършители, съгласно Министерството на правораздаването. Това е спомогнало за увеличение на броя на задграничните нарушители, които са освободени на улицата, макар че дават отговор на изискванията за депортиране, до повече от 10 000, което е съвсем двойно повече от преди десетилетие.

Рааб написа, че един от тези случаи включва мъж, наказан за побой против колегата си, който не заплаща прехрана на детето си. Мъжът все съумява да избегне депортирането, като твърди, че това нарушава правото му на фамилен живот, което е предпазено в член 8 от Европейска конвенция за правата на човека.

Миналия месец палач, грабител и няколко педофили бяха измежду 47 задгранични нарушители и пребиваващи, които бяха отстранени от полет за депортиране до Ямайка след обжалвания в последната минута, учредени на правата на индивида.

Нов законопроект за правата ще „ наклони салдото назад в интерес на публичната сигурност “, споделят чиновници, като ще понижи прага на типа закононарушение, което би довело до автоматизирано депортиране. Министрите са обезпокоени, че съгласно настоящото законодателство за правата на индивида правото на фамилен живот надвива над публичната сигурност даже в случаите, когато нарушителите са наказани за тежко принуждение.

Ще има и ограничавания върху опцията да се употребяват фамилни права за обжалване на депортация, по-високи прагове на доказателства и по-тясна формулировка на събирането на фамилията в законопроекта в опит да бъдат спряни съдиите да поясняват Европейска конвенция за правата на човека „ по метод, надалеч оттатък всичко, което са имали поради архитектите на тази спогодба “, сподели източник.

Ще бъде въведен и „ стадий на позволение “, който ще изисква от ищците да потвърдят, че са претърпели „ доста увреждане “, преди делото им да може да продължи. Това е ориентирано към прихващане на „ подправени “ изказвания. Плановете ще бъдат подложени на 12-седмични съвещания, преди законодателството да бъде импортирано в Народното събрание идната година.

Рааб се ангажира държавното управление да остане като страна, подписала Европейска конвенция за правата на човека, според която правосъдните борби се преглеждат от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

Промените също ще имат за цел да поправят салдото сред свободата на словото и неприкосновеността на персоналния живот след юридическата победа на Меган Маркъл над The Mail on Sunday и това, което Рааб разказа като „ отклоняване към законите за дискретност в континентален жанр “.

Марта Спъриър, шефът на акцията Liberty, разказа оферти законопроект за правата като „ искрено, нахално грабване на власт от държавно управление, което желае да се сложи над закона. Те безусловно пренаписват разпоредбите в своя изгода, с цел да станат недосегаеми “.

Schona Jolly QC, експерт по правата на индивида, сподели пред The Times, че предложенията имат „ всички белези на безсрамен опит за разводняване на отбраната на правата, в това число за някои от най-уязвимите в нашето общество, под националистическата маска за преструктуриране на причините за това, което е типично английско “.

Преди публикуването на консултациите министрите споделиха, че законопроектът ще подсигурява, че Върховният съд на Обединеното кралство е „ окончателният съдия “ по правните искове във Англия и че Народното събрание, а не Европейският съд по правата на индивида, носи главната отговорност за основаването на закони.
***
Берлин. Противниците на ограниченията против ковид в Германия се радикализират, оповестява Welt. Все по-често атакуват публицисти и служители на реда.

В тази връзка ръководителят на Бундестага Бребел Бас приканва за по-строг мониторинг на месинджърите, в които споделят членове на придвижването „ Инакомислещите “, както и за възбрана на демонстрации пред персоналните домове на политиците. Тя счита, че протестиращите „ нарушават демокрацията “.

„ Инакомислещите “ атакуват и публицисти. В обстановката се намеси полицията от саксонския Беневиц. Самите чиновници стават цели на офанзиви. Бунтове в баварския Швайнфурт. Някои от 2000 стачкуващи нападнаха служители на реда и се пробваха да възпламенят служебната кола. В събота 14 служители на реда бяха ранени по време на митинги в Грайц, Тюрингия.

„ За мен това също демонстрира нуждата от възбрана на демонстрациите пред частните домове на политиците. Необходимо е също по този начин да се ускори наблюдението на групите в Telegram, където приканват за убийства “, съобщи Бас.

Противниците на имунизацията са радикализирани, само че остават в малцинството. В същото време желанието за имунизиране измежду децата и юношите, в противен случай, е огромно. Вече 50 % от жителите на възраст от 12 до 17 години са имунизирани. Вече ще може да се имунизират деца от 5 до 11 години. Постоянната комисия за имунизации предлага да се имунизират деца, които преди този момент са имали болестта. Но здравите хора също могат да бъдат имунизирани, в случай че родителите им го желаят.
***
Брюксел. Външните министри на Европейски Съюз взеха решение в понеделник да наложат наказания на съветската частна военна компания (ЧВК) „ Вагнер “, както и на осем физически лица и три юридически лица, свързани с групата, написа европейската редакция на Politico .

Санкциите включват забрани за пътешестване и заледяване на активи. Сред попадащите под рестриктивните мерки е Димитрий Уткин, който е разказан в правното известие за глобите като „ някогашен офицер от съветското военно разузнаване (ГРУ) “ и „ създателя на групата Вагнер “, който се смята за „ виновен за координирането и планирането на интервенции за разполагане на наемници от групата Вагнер в Украйна “.

„ Вагнер “ за първи път притегли интернационално внимание през 2014 година, когато, съгласно Politico, е подкрепила проруските сепаратисти в Източна Украйна. Според данните на изданието, по-късно „ Вагнер “ са били изпращани в конфликтни зони, в това число в Сирия, Судан, Мозамбик и Централноафриканската република (ЦАР).

Западните чиновници считат, че групата е обвързвана с съветския уред за сигурност, макар че Москва постоянно е отричала каквато и да е връзка. POLITICO заяви предходната седмица, че Брюксел възнамерява да наложи наказания против групировката.

„ Активистите на тази група отразяват хибридната война на Русия. Те съставляват опасност и основават неустойчивост в редица страни по света “, сподели пред кореспонденти висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

В прессъобщение на Съвета на Европейски Съюз се споделя, че „ групата Вагнер е набирала, обучавала и изпращала частни военни оперативни чиновници в конфликтни зони по целия свят, с цел да подклаждат принуждение, да грабят естествени запаси и да сплашват цивилни в нарушаване на интернационалното право, в това число интернационалните закони за човешките права.
***
Париж. Организаторите на Олимпийските игри, които ще се проведат в Париж през 2024 година, чакат 600 хиляди фенове да могат да видят онлайн церемонията по откриването, оповестява Le Figaro .

Церемонията може да бъде забелязана от до 1 милиард души, отбелязва вестникът.

Според вестника главното място на церемонията ще бъде река Сена. 600 хиляди фенове ще могат да участват на церемонията, която ще продължи повече от три часа, се споделя в публикацията. Очаква се достъпът до горните крайбрежни улици на двата бряга на реката да бъде свободен. На долните ще бъдат инсталирани краткотрайни трибуни, написа вестникът. Цените на билетите обаче „ към момента не са избрани “.

Според Le Figaro в церемонията ще вземат участие най-известните уреди в центъра на града. Спортистите, участващи в обичайния церемониал, ще бъдат настанени в 160 лодки, които ще плават по реката на към 6 км от моста Аустерлиц до моста Йена в региона на Айфеловата кула. Оттам към 10 000 спортисти ще се насочат към площад Трокадеро, където са планувани представления и церемонията по запалването на олимпийския огън.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 година Столицата на Франция ще бъде хазаин на надпреварата за трети път. Преди това игрите се организират в Париж през 1900 и 1924 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР