Лондон. Миналото лято министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън се

...
Лондон. Миналото лято министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън се
Коментари Харесай

Daily Mail: Джонсън се е намесил в решението за придобиването на ФК „Нюкасъл“ по лично настояване на саудитския принц

Лондон. Миналото лято министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън се е намесил в утвърждението от Висшата лига за придобиването от Саудитска Арабия на британския футболен клуб „ Нюкасъл “. При това – по персонално гледище на принц Мохамед бин Салман, оповестява английският вестник Daily Mail .

Информацията излезе нескрито, откакто държавното управление на Обединеното кралство стартира инспекция на някогашния министър председател Дейвид Камерън на фона на известия в медиите, че той може да е нарушил лобистките закони, като е дал консултантски услуги на банкрутиралия стартъп Greensill Capital при започване на март.

По данни на изданието, предишното лято Мохамед бин Салман е прикани Джонсън да „ поправи и преразгледа “ „ неверното “ решение на Висшата лига, която не даде позволение за продажба на „ Нюкасъл “ за сумата от 300 милиона английски лири. „ Разгневеният “ принц предизвести английския министър председател, че в противоположен случай връзките сред Лондон и Рияд може да пострадат.

Смята се, че Мохамад бин Салман се е свързал с Джонсън, откакто Висшата лига се опита да разбере дали договорката ще значи, че клубът към този момент ще бъде благосъстоятелност на страната и на самия принц. Футболната лига и някои членове на английското държавно управление са били комплицирани от ролята, която съгласно американското разузнаване е изиграл престолонаследникът в убийството на саудитския публицист Джамал Хашукджи.

След молбата на Мохамед бин Салман, Джонсън се е обърнал към своя консултант Еди Листър, призовавайки го да изследва въпроса. В резултат на това Листър е почнал да „ проверява “ казуса и дейностите на Висшата лига.

В същото време, съгласно съветника, той не е трябвало да получи утвърждение или отрицание на договорката, а единствено да откри всички условия. „ Искахме Висшата лига да бъде почтена и да каже да или не, вместо да кара Саудитска Арабия да чака “, разяснява Листър отчетите за намесата на Джонсън.

Изданието напомня, че през 2020 година Саудитска Арабия отхвърли да придобие „ Нюкасъл “, откакто чака четири месеца за утвърждението на договорката от Висшата лига. Този резултат провокира отрицание от почитателите на клуба, които се надяваха, че вложенията на богатата страна от Близкия изток ще допринесат за новите триумфи на тима.

Джонсън поддържа почитателите. През август министър-председателят написа отворено писмо с искане Висшата лига да обясни аргументите за забавянето на решението по договорката със Саудитска Арабия. В същото време той посочи, че решението „ изцяло зависи от заинтригуваните страни “ и би трябвало да се вземе без присъединяване на държавното управление.

Мнозина обаче разглеждаха сходен ход на премиера като опит да окаже напън върху британската футболна лига да „ преразгледа “ позицията си.

Въпреки интереса на Джонсън по въпроса, договорката за придобиване на клуба по този начин и не се реализира. Въпреки това, както отбелязва Daily Mail, през последните няколко седмици се появиха клюки за скорошно обновяване на договарянията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР