Лондон. Керченският пролив, разположен край Кримския полуостров и важна плавателна

...
Лондон. Керченският пролив, разположен край Кримския полуостров и важна плавателна
Коментари Харесай

The Daily Express: Путин започна обратното броене до войната

Лондон. Керченският проток, ситуиран край Кримския полуостров и значима плавателна артерия, бе затворен за всички цивилни кораби. Това решение беше взето, откакто съветският флот видя украински транспортен съд покрай него и заяви, че следи придвижването му. Пише английският вестник The Daily Express .

Руската Федерална работа за сигурност (ФСБ) заяви, че украинският военноморски команден транспортен съд " Донбас " не е дал отговор на апел за смяна на курса.

Целият свят следи развиването на обстановката, следи по какъв начин Русия и Украйна се клатушкат на ръба на войната и се надява, че няма да има конфликти в Черно и Азовско море.

Но в случай че това се случи, това ще стане искра, от която може да избухне спор от подобен мащаб, какъвто не е имало в този район откогато Русия анексира Крим през 2014 година

Един източник сподели пред съветската осведомителна организация ТАСС, че сега " няма кораби в пролива ". Според уеб страницата Marinetraffic на входовете на пролива откъм Черно и Азовско море са се натрупали десетки кораби.

По-късно ФСБ разгласи, че украинският боен транспортен съд е спрял да се доближава до Керченския пролив, само че не е извършил изцяло заповедта за смяна на курса си.

Командването на украинските обединени въоръжени сили заяви, че командният транспортен съд " Донбас " не е влизал в " сензитивните зони " към Керченския пролив. Министърът на защитата на Украйна сподели, че става дума за невъоръжен транспортен съд за търсене и избавяне.

Доколкото знаем, украинският транспортен съд е напуснал пристанището Мариупол в сряда сутринта и се насочи към Керченския пролив. Бреговата защита от двете страни влезе в спор към 13 часа локално време за това дали корабът се нуждае от позволение да плава в тези води.

ФСБ съобщи: „ В момента „ Донбас “ се намира на разстояние 18 морски благи от Керченския пролив и не се подчинява на настояванията за смяна на курса. Тези дейности съставляват опасност за сигурността на корабоплаването “.

Този случай припомня събитията от ноември 2018 година, когато бреговата защита на ФСБ залови три катера на украинските Военноморски сили.

Новият кръг на напрежение в морето настъпи, откакто Русия разположи хиляди бойци покрай украинската граница, предизвиквайки боязън от възможна инвазия.

Източници от американското разузнаване споделят, че Москва може да стартира нахлуване още през идващия месец с до 175 000 бойци.

Кремъл омаловажава сериозността на натрупването на съветската войска в района, до момента в който външното министерство показва угриженост по отношение на въздействието на НАТО, към което Украйна желае да се причисли.

Москва също по този начин споделя, че Киев е изпратил хиляди бойци в Източна Украйна, което поражда опасения, че може да нападна регионите, следени от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова твърди, че няма късмет за преустановяване на седемгодишния спор в източната част на страната сред украинските и сепаратистки сили. Тя сподели: " Преговорите за спокойно споразумяване са на процедура в невъзможност. "

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков допусна, че сходно напрежение може да докара до повтаряне на кубинската ракетна рецесия от 1962 година, когато Съединените щати и Съветският съюз бяха на ръба на нуклеарна война.

Той сподели пред кореспонденти: „ Може да се стигне до това. много. Ако всичко продължи по този начин, както върви, можем, съгласно логиката на развиването на събитията, ненадейно да се събудим и да забележим себе си в нещо сходно. "

Мрачният коментар пристигна два дни откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и Путин организираха диалог по видеовръзка за облекчение на рецесията.

Президентът Байдън беседва по-късно с украинския водач Владимир Зеленски. Точно по това време се появиха известия за случая в морето.

От кабинета на Зеленски споделиха, че страните са разискали способи за даване на военна, финансова и политическа поддръжка за Украйна, което сигурно ще нервира Москва.

В изказването се показва, че Зеленски е споделил на Байдън, че Украйна има „ ясни оферти “ по какъв начин да възобнови закъсалия кротичък развой в Донбас.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР