Лондон. Британски вирусолози съобщиха за появата на нов щам на

...
Лондон. Британски вирусолози съобщиха за появата на нов щам на
Коментари Харесай

Daily Mail: Великобритания предупреждава за силно мутирал и потенциално опасен нов щам на коронавируса

Лондон. Британски вирусолози оповестиха за появяването на нов вариант на ковид, съдържащ редица разновидности, които евентуално го вършат по-устойчив на ваксини от всеки различен генетичен вид на SARS-CoV-2. В шиповия протеин на новия вариант B.1.1.529 са открити 32 разновидности и няколко от тях едновременно затрудняват откриването на патогена от антителата, изяснява изданието Daily Mail .

Към днешна дата са известни единствено 10 случая, при които е открит вид B.1.1.529 при декодиране на геномите на ковид от проби, взети от инфектирани хора. За първи път е въведен в базите данни на 11 ноември. Три случая са обявени в Ботсвана, шест в Южна Африка и още един в Хонконг, където вирусът е открит при мъж, дошъл в страната от Южна Африка две седмици по-рано. Все още няма информация, показваща, че новият вид на вируса може да бъде изключително инфектиран и кадърен да се популяризира толкоз бързо, колкото преобладаващият в света „ Делта “ вариант.

Том Пийкок, откривател от Имперски лицей Лондон, е първият, който прикани да се обърне особено внимание на B.1.1.529. Според него новият вариант има „ в действителност ужасяващ мутационен профил на шиповия протеин “.

„ Невероятно огромният брой разновидности в шиповия протеин демонстрира, че той може да бъде причина за съществено безпокойствие (предсказвайки, че ще се отклони от множеството от известните моноклонални антитела) “, написа Пийкок. Ученият отбелязва, че въпреки да към този момент да има извънредно дребен брой открити случаи на заразяване с новия вариант, той би трябвало да се следи деликатно. Няколко други английски специалисти се съгласиха с тази позиция, като подчертаха, че способността му да се популяризира ще играе основна роля при определянето на евентуалната заплаха от новия вариант.

„ Природата на вирусите допуска чести и случайни разновидности и не е извънредно дребен брой случаи да се появят, когато [следващият щам] има нов набор от разновидности. Всеки вид, показващ признаци на разпространяване, се прави оценка бързо “, сподели представител на основаната през април тази година английска организация за здравна сигурност Мира Чанд.

Според шефа на Института по генетика в Имперския лицей Лондон, професор Франсоа Балот, новият вариант може да се е образувал при човек с отслабена имунна система (вероятно пациент с ХИВ/СПИН, който не е получил уместно лечение). Хроничното протичане на коронавирусната зараза, с което имунната система не може да се оправи, може да разреши на вируса в тялото на пациента да натрупа огромен брой разновидности едновременно.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР